24/09-13 21:59

Den svenske stat tjener 19 milliarder på Nordea-salgDen svenske stat tjener 19 milliarder på Nordea-salg

Den svenske stat vil sælge resten af sine aktier i Nordea. Det skal indbringe staten 19 milliarder.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den svenske stat planlægger at sælge resten af sine aktier i Nordea, som blev overtaget i forbindelse med bankkrisen i begyndelsen af 1990'erne.

Det oplyser det svenske finansministerium.

Det drejer sig om i alt godt 284 millioner aktier eller syv procent af Nordea Banks aktiekapital. Indtægterne fra salget - cirka 19 milliarder danske kroner - skal anvendes til at reducere den svenske statsgæld.

- Statens rolle er at regulere bankerne, ikke at eje dem, siger den svenske minister for de finansielle markeder, Peter Norman.

- Bankaktier er risikofyldte aktiver, og banker kræver strenge regelsæt og omfattende tilsyn. Regeringens intention er derfor at sælge sin resterende aktiepost i Nordea, tilføjer han.

Ministeren holder pressemøde om salget onsdag.

Salget rettes mod svenske og internationale investorer og ledes af Morgan Stanley sammen med blandt andre Carnegie, Goldman Sachs og BofA/Merrill Lynch.

Svenskerne solgte senest 19. juni 260 millioner aktier for omkring 65 danske kroner per aktie.

Det gav et provenu på omkring 16,8 milliarder kroner og nedbragte statens ejerandel til syv procent.

Den resterende aktiepost blev båndlagt og kunne herefter ikke sælges i 90 dage, men det salg blev altså sat på skinner tirsdag.

Nordea er Nordens største bank.

Sverige grundlagde sin ejerandel i Nordea i forbindelse med bankrisen i begyndelsen af 1990'erne, hvor staten skød penge i den kriseramte svenske bank Nordbanken og overtog den 100 procent.

I 1995 blev 34,5 procent af Nordbanken noteret på børsen i Stockholm og dermed reduceredes den svenske stats beholdning af Nordbank-aktier tilsvarende.

I perioden 1997-2001 slog Nordbanken, finske Merita Bank, danske Unibank og norske Christiania Bank og Kreditkasse sig sammen og dannede Nordea, som den svenske stat dermed blev medejer af.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny fupside kan snyde dig for...
bt.dk
Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Støjberg rasede: Nu siger to...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx