21/07-17 04:35; Opdateret: 21/07-17 11:23

Russisk atomubåd er kommet ind i dansk farvandRussisk atomubåd er kommet ind i dansk farvand

Verdens største atomubåd var natten til fredag på vej forbi Læsø. Der er mulighed for at spotte den fra land.

storybild

Verdens største atomdrevne ubåd, den godt 170 meter lange Dmitrij Donskoj, er kommet ind i dansk farvand på sin vej til Sankt Petersborg. Den ledsages af slagkrydseren Pjotr Velikij og to følgeskibe. Skibene ventes lørdag middag at passere gennem Storebælt. Scanpix/J

København. Den russiske atomubåd, som i løbet af fredag ventes at passere gennem Storebælt, er sammen med tre andre russiske flådefartøjer sent torsdag aften kommet ind i dansk farvand.

Klokken 3.30 natten til fredag befandt atomubåden sig cirka 15 sømil nord for Læsø, oplyser MAS-vagten hos Forsvarets Operationscenter. Ubåden er ledsaget af en slagkrydser samt to følgeskibe, der kan fungere som slæbebåde.

Skibenes præcise hastighed er det ikke muligt at få oplyst. Men ifølge MAS-vagten er der tale om en "moderat hastighed".

Den 172 meter lange "Dmitrij Donskoj" er verdens største atomdrevne ubåd. Det er første gang, at den sejler ind i Østersøen, og der bliver rig mulighed for at observere den fra land eller til vands.

- Den sejler uddykket, så der skulle være mulighed for at se den, siger MAS-vagten.

Den eskorterende slagkrydser, "Pjotr Velikij", bevæger sig ligeledes fremad ved atomkraft. Krydseren er flagskibet for den russiske flåde.

De fire fartøjer forlod torsdag aften norsk farvand efter at være sejlet ned langs Norges vestkyst.

Fartøjerne er på vej til Sankt Petersborg, hvor de 29. og 30. juli skal deltage i et jubilæum for den russiske flåde. Det skriver netmediet The Independent Barents Observer.

Fartøjerne forlod ifølge mediet basen Severomorsk på Kolahalvøen i det nordligste Rusland i mandags.

Mens skibene er i dansk farvand, bliver de nøje fulgt af Beredskabsstyrelsen, og under gennemsejlingen af Storebælt vil danske flådeskibe ledsage de russiske.

Det oplyste oberst Søren Wilhelm Andersen, chef for nationale operationer i Værnsfælles Forsvarskommando, torsdag.

"Dmitrij Donskoj" blev bygget under den kolde krig. Ubåden har kapacitet til atomvåben, men ifølge Independent Barents Observer medbringer den ikke kernevåben.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jens Gaardbo: Kronprinsen er en...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
BT's karakterbog: 'Nej, nej, nej, en...
bt.dk
Mette åbnede sin nye Rasmus...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx