Af Ritzau - 17/11-16 22:54; Opdateret: 18/11-16 04:49

Greenpeace: PSO-aftale hjælper mest forurenende virksomhederGreenpeace: PSO-aftale hjælper mest forurenende virksomheder

Forsvar af kystnære vindmøller og klimapulje er plaster på det klimasår, PSO-aftalen skaber, mener Greenpeace.

storybild

Greenpeace roser De Konservative for deres forsvar af de kystnære vindmøller i aftalen om afskaffelse af PSO-afgiften. (Billede: Scanpix/Malte Kristiansen)

Den aftale om afskaffelsen af PSO-afgiften, som et flertal af Folketinget er enige om, er en håndsrækning til de virksomheder, der forurener mest.

Det siger Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær i Greenpeace Norden.

Han kalder det en skam, at aftalen begraver PSO-afgiften.

Det bryder med princippet om, at den, der forurener, betaler. Det udgør ifølge Mads Flarup Christensen en håndsrækning til de mest forurenende virksomheder.

- Det er problematisk at afskaffe PSO-afgiften. Den har været med til at finansiere den grønne omstilling, siger han.

- Man går væk fra princippet om, at forurenerne betaler for sin forurening. I stedet lægger man byrden over på borgerne og skatteregningen.

Derudover gøder aftalen ifølge Greenpeace jorden for et øget elforbrug, fordi prisen på el forventes at falde, når afgiften forsvinder.

- Det er klart, at så vil forureningen alt andet lige stige, fordi det bliver billigere at bruge strøm. I og med at en del af vores strøm kommer fra fossile brændstoffer, vil der også blive udledt mere CO2, siger Mads Flarup Christensen.

To elementer i aftalen forsøder den set med Greenpeaces briller.

Mads Flarup Christensen peger på, at der oprettes en klimapulje på i alt 375 millioner kroner. Puljen skal modvirke det øgede forbrug.

Derudover er planerne om at skrotte en række kystnære vindmøller revet ud af aftalen.

- Det er værd at fejre, at et grønt flertal bestående af blandt andre De Konservative har stået fast på og gennemtrumfet bygningen af de såkaldte kystnære Vesterhavs-møller, som Løkke-regeringen ville skrotte.

Det vil ifølge Mads Flarup betyde flere tusinde job, grøn strøm til 900.000 danske elforbrugere og "et tiltrængt plaster på Danmarks sårede troværdighed som klimaleder."

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tager bladet fra...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx