Af - 30/03-15 19:30

Inhabil: Ung politiker må ikke diskutere handicapInhabil: Ung politiker må ikke diskutere handicap

Kristian Hegaard er blevet udelukket fra forhandlinger om nedskæringer på handicap-området, fordi han selv har et handikap.

storybild

Byrådspolitikeren Kristian Hegaard mener godt, at han kan være med i forhandlinger på handicap-området. (Billede: Pressefoto)

Et flertal i Fredensborg Kommune har besluttet at udelukke Radikale Venstres byrådsmedlem Kristian Hegaard fra forhandlinger om en spareplan på handicap-området, fordi han sidder i kørestol.

24-årige Kristian Hegaard har 'særlig personlig og økonomisk interesse i sagens udfald', lyder et af argumenterne for udelukkelsen. Beslutningen blev vedtaget med fem stemmer mod to.

Den udelukkede politiker er bestemt ikke tilfreds med beslutningen. Han fortæller til TV2/Lorrry, at han ikke fører handicap-politik, fordi han selv har et handicap, men fordi det er en vigtig del af det Radikale Venstres politik.

Kvinder blev dræbt: Deres mordere får forældremyndigheden
Kvinder blev dræbt: Deres mordere får forældremyndigheden

Samtidig møder han mange vælgere, der giver deres stemme til ham, fordi de tror på, at han kan gøre en ekstra indsats på området og dermed hjælpe andre personer, der også har et handicap.

- Man har jo ikke et repræsentativt demokrati, hvis nogen har stemt på mig, fordi de mener, at jeg kan gøre en særlig indsats i forholdt til handicap-politikken, og så bliver jeg udelukket fra en beslutning, der netop angår handicap-politik, siger Kristian Hegaard.

Ifølge BT skyldes udelukkelsen, at der i spareplanen skal findes 800.000 kroner i en såkaldt BPA-ordning, der sikrer ni borgere med handicap, at de kan bo hjemme og have en hjælper. En af dem er Kristian Hegaard, der derfor er blevet erklæret inhabil i forhandlingerne.

Kristian Hegaard studerer jura på Københavns Universitet og har skrevet bachelor-projekt om inhabilitet blandt byrådsmedlemmer. Selv mener han, at han ikke er inhabil, fordi han har sit demokratiske mandat til at føre handicap-politik ud fra.

TV: Det er kun den voksne, der ser et handicap - børnene ser bare et sjovt ansigt
TV: Det er kun den voksne, der ser et handicap - børnene ser bare et sjovt ansigt

Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder, kalder sagen principiel og fortæller, at der generelt er mange barrierer for personer med handicap, der gerne vil gå aktivt ind i politik.

- Jeg vil ikke udtale mig om en konkret sag, men generelt synes jeg, det er uheldigt, hvis en politiker, der valgt ind for at repræsentere en bestemt gruppe, udelukkes fra at deltage i beslutninger, der vedrører den gruppe, siger hun til TV2/Lorry.

Det er besparelser for 30 millioner kroner, som byrådet i Fredensborg Kommune skal finde på psykiatri- og handicapområdet. Kristian Hegaard nåede at stemme for beslutningen, inden det blev besluttet, hvor besparelserne præcist skulle ramme.

TV: Denne generte pige med handicap er som forvandlet, da musikken starter
TV: Denne generte pige med handicap er som forvandlet, da musikken starter

V og K afviser Østergaards skatteønsker
V og K afviser Østergaards skatteønsker

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

OL-atlet chokerer og forarger med...
bt.dk
Danmarks sejeste 11-årige? Tobias er...
bt.dk
Gravid tv-dommer måtte trække sig fra...
bt.dk
Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx