Af Ritzau - 25/10-16 11:03; Opdateret: 25/10-16 11:51

Pia Kjærsgaard er vred og skuffet over sjusk med EU-midlerPia Kjærsgaard er vred og skuffet over sjusk med EU-midler

Der er meget hykleri fra andre partier i sagen om mulig fusk med EU-midler, mener Folketingets formand.

storybild

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) kalder Morten Messerschmidt for en kreativ sjæl. Og mange kreative sjæle har rod i økonomien, siger Pia Kjærsgaard. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Dansk Folkepartis stifter og Folketingets formand udtaler sig for første gang om DF's sjusk og mulige fusk med EU-midler.

Pia Kjærsgaard kalder partifællen Morten Messerschmidt for en kreativ sjæl og siger, at hun er blevet skuffet over, at sagen kunne opstå.

- En kreativ sjæl som ham, det ser man ofte, har ikke rigtig styr på det økonomiske. De to ting følges mange gange ad. Det, synes jeg, er et meget typisk eksempel.

- Jeg har været skuffet, jeg har været vred, jeg har været ked af det, siger Pia Kjærsgaard til flere medier i Folketingets Vandrehal.

Hun uddyber, at hun ikke kan forestille sig, at Morten Messerschmidt har svindlet med EU-midler bevidst.

- Jeg tror bare, at den ene måned har taget den anden. Det er gået meget godt, og så er tendensen, at man desværre vender sig til sådan noget, uden at der bliver grebet ind i tide. Og det burde der have været, siger Pia Kjærsgaard.

Hun kommer dermed indirekte med en kritik af sin afløser på posten som partiformand, Kristian Thulesen Dahl. På spørgsmålet om, hvem der burde have grebet ind, siger folketingets formand:

- Det er både partiets ledelse og Morten Messerschmidt selv.

Pia Kjærsgaard ønsker dog ikke at kalde sagen for en "skandale".

- Jeg vil ikke bruge så store ord, men det er en alvorlig sag. Selvfølgelig er det det. Det kan enhver se. Og det kan vi lige så godt indrømme.

- Det er direkte træls for at bruge et udtryk, som symboliserer, hvad jeg mener om denne sag, siger Pia Kjærsgaard.

Desuden mener hun, at der har været en del hykleri i sagen fra andre EU-parlamentarikere, som kritiserer DF, men ikke selv er klar til at fremlægge deres regnskaber.

Dansk Folkeparti er dog også selv blevet kritiseret for hykleri i sagen. Partiet har selv tidligere krævet af andre partier - blandt andre Venstre - at de i lignende sager skulle lægge alle bilag frem. Men i sagen om Messerschmidt vil DF ikke selv gøre det.

EU's antisvindelenhed, Olaf, er i øjeblikket gang med at undersøge sagen. Men Dansk Folkeparti har allerede besluttet at sende i alt cirka 2,5 millioner kroner tilbage til EU-Parlamentet.

Pia Kjærsgaard erkender, at sagen har skadet partiet:

- Der er ingen tvivl om, at det betyder noget i nedadgående retning. Det kan vi mærke på folk rundt omkring og på vælgertilslutningen.

- Der er kun en ting at gøre, og det er at rette op på tingene og vende tilbage til det hårde poliske arbejde, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx