Af - 22/08-16 16:29; Opdateret: 22/08-16 16:51

Skræmmende video: Farlig trend får dansk dreng til at falde omSkræmmende video: Farlig trend får dansk dreng til at falde om

Overlæge og leder på akutklinikken på Amager Hospital mener, at trenden er "dybt bekymrende".

Her er videoen, hvor en ung mand tager imod "pass out-challenge". Se video i større format i vores videosektion Videoportal

En trend, der hedder "Pass out challenge", fortsætter med at sprede sig på de sociale medier. Udfordringen går ud på, at man hyperventilerer for derefter at holde vejret, til man falder om og besvimer.

Videoen ovenfor viser en dansk dreng, der gennemfører udfordringen, og den bliver lige nu delt i Facebook-grupper blandt tusindvis af unge.

Men selvom udfordringen formentlig bare er ment som sjov og spas for de unge, så fortæller overlæge og leder på akutklinikken på Amager Hospital, Jens Rasmussen, at "Pass out Challenge" kan være farlig.

- Der er både nogle psykologiske og fysiologiske ting ved den her trend, som gør, at jeg synes, det er dybt bekymrende, at man udsætter sig selv for det her, siger Jens Rasmussen til metroxpress.

Husker du Ice Bucket Challenge? Giver nu gennembrud i sklerose-forskning
Husker du Ice Bucket Challenge? Giver nu gennembrud i sklerose-forskning

Trenden har da også kostet flere unge menneskeliv - senest i marts i år, hvor en 11-årig dreng fra South Carolina mistede livet på grund af udfordringen.

Når man gennemfører udfordringen ændres kroppens fine balancer i en sådan grad, at kroppen kollapser for kort efter at gå i gang igen, forklarer Jens Rasmussen.

- Det er meget usundt for kroppen at lukke helt ned kortvarigt. Du lukker for blodtilstrømningen til hjertet og ilttilførelsen til hjernen. Har du en uerkendt epilepsi eller et sårbart hjerte, kan den her udfordring tricke det, siger han.

Gakket trend: Fædre stabler Cheerios i hovedet på deres børn
Gakket trend: Fædre stabler Cheerios i hovedet på deres børn

Dertil er der flere risici for at komme til skade alene som følge af faldet, hvis man står op og besvimer uden nogen, der griber én.

- Når du besvimer, falder du rigtig tungt, da kroppen er helt forsvarsløs, og du kan falde meget uheldigt. Der er en risiko for, at du slår dig og eventuelt rammer uheldige steder for eksempel tindingen i hovedet, og du kan pådrage dig en hjernerystelse eller andre markante skader, siger overlægen.

WTF: Er dette verdens underligste udfordring?
WTF: Er dette verdens underligste udfordring?

Han nævner også, at besvimelse kan tricke angst eller andre dybere ting.
Men foruden det fysiologiske, så er Jens Rasmussen også bekymret for det psykologiske aspekt ved de her udfordringer.

- Vi har haft flere indlagt på børneafdelingen, fordi de formentlig på grund gruppepres er blevet presset til at tage mange panodiler eller skære sig i armen. Børn bliver presset ud i at prøve ekstremer, for at blive accepteret i en gruppe.

TV: Ny trend blandt unge - tegn en firkant og få stød
TV: Ny trend blandt unge - tegn en firkant og få stød

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx