Af Ritzau - 20/04-17 23:12; Opdateret: 21/04-17 04:31

Ekstra milliarder til psykiatrien kan ikke mærkesEkstra milliarder til psykiatrien kan ikke mærkes

Patienter, pårørende og politikere mener ikke, at "historisk løft" har ført til forbedringer i psykiatrien.

storybild

Landets psykiatriske afdelinger har ikke fået meget ud af et "historisk løft" på 2,2 milliarder kroner (Arkivfoto). (Billede: Scanpix/Jens Thaysen)

Psykisk syge patienter, som udskrives, før de er klar, og ansatte på psykiatriske afdelinger, som løber om kap med opgaverne.

Sådan lyder beskrivelsen af hverdagen på landets psykiatriske afdelinger.

Området burde ellers være i klar bedring, efter hvad der af forligskredsen blev kaldt et "historisk løft" på 2,2 milliarder kroner fra 2015 og fire år frem.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Psykiatrien er presset hele vejen rundt, og de 2,2 milliarder kroner kan stort set ikke mærkes i hverdagen, siger Anne Lindhardt, der er formand for Psykiatrifonden.

- Selvfølgelig kan man altid sige, at det ville opleves endnu værre uden ekstra penge. Men forklaringen er nok, at psykiatrien - sideløbende med ekstra tilskud - er blevet udsat for generelle besparelser, siger hun til avisen.

Hendes vurdering deles af de øvrige aktører på det psykiatriske område. Alle peger på øget pres og kan ikke se, at alle de bevilgede penge er nået frem til rette adresse - nemlig psykiatrien.

- Selv har vi hele tiden sagt, at selv om beløbet lyder voldsomt, er det langt fra nok til at dække de huller, som tidligere tiders underprioritering har efterladt, siger Landsforeningen Sinds formand, Knud Kristensen til Jyllands-Posten.

Et eksempel er øremærkede penge til flere sengepladser. Men facit er, at der de senere år fortsat er nedlagt senge i psykiatrien.

På Christiansborg er både S og DF stærkt frustrerede over, at det ikke er muligt at få en samlet opgørelse over, hvad de 2,2 milliarder kroner er brugt til.

Det får nu regeringen til at indføre en strammere kontrol med pengestrømmen.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), er enig i, at psykiatrien er under pres. Han medgiver, at nogle af psykiatripengene er gået til andre områder.

- Det er de samme politikere på Christiansborg, som har lavet budgetloven, og den kræver, at vi ikke overskrider med en eneste krone. Når andre områder stiger, må pengene hentes et andet sted, siger han.

Fungerende sundheds- og ældreminister Karen Ellemann (V) skriver i en mail til Jyllands-Posten, at hun er optaget af at få de afsatte penge ud, "hvor de gør mest gavn for patienter og personalet".

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Danske 'AC' lægger sig fladt ned...
bt.dk
Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Frygtet sygdom på fremmarch i Europa:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx