Af - 18/04-16 12:58; Opdateret: 19/04-16 23:09

Derfor har danskerne det mest spændende liv i SkandinavienDerfor har danskerne det mest spændende liv i Skandinavien

På trods af janteloven mener 58 procent af danskerne, at de lever et spændende liv.

Bildstrecke im Grossformat »
Isabel Riber Bay, 15 år, skolelev fra København K: - Jeg var i lørdags til konfirmation. Det var min veninde, der blev konfirmeret, og der blev serveret alkohol. Rebekka Tekla, 14, skoleelev fra Frederiksberg: - I fredags tabte jeg min venindes dværghamster. Den røg ind i et bord og lå helt stille, da den ramte jorden. Men dværghamstret overlevede heldigvis. Michael Thørring, 28 år, studerende fra København N: - I sidste uge var jeg i Afrika med min kæreste. Det var i forbindelse med noget praktik. Det var nærmest et kulturchok at være der, for der er eksempelvis ingen supermarkeder. I stedet køber man sine varer på små markedspladser. Bogdan Bebeselea, 20 år, studerende fra Rødovre: - Jeg kan simpelthen ikke komme på noget. Tiden går jo hurtigt, og hvis man skal fokusere på dejlige ting i livet, skal man opgive at organisere en hverdag så meget. Dana Iliescu, 19 år, studerende fra København S: - Jeg lærte at lave en italiensk ret. Jeg var ret nervøs for resultatet, men det smagte godt. Retten bestod blandt andet af squash, ost og skinke, og jeg lavede den sammen med en veninde. Lea Lindeløf, 15 år, skolelev fra København NV: - Jeg var til fest i Kongens Have i lørdags med en masse af mine venner. Der blev blandt andet drukket ølbong. Adrian Hanganu, 21 år, studerende fra Emdrup: - Jeg arbejder på en natklub, og i weekenden, da jeg skulle tjekke herretoilettet, var der to mænd inde i én toiletbås. Det må man ikke på klubben, og jeg bad dem om at komme ud. Jeg tænkte, de nok tog stoffer sammen, men så råbte de til mig: Jamen vi er bøsser. Jeg tror, de havde sex derinde. Men derfor er det stadig ikke tilladt at være to i samme toiletbås.

Metroxpress tog på gaden for at høre, hvad folk har oplevet af spændende ting den seneste uge.

Der er fart over feltet i Danmark. I hvert fald hvis man måler os med de andre Skandinaviske lande.

I en ny undersøgelse, er Danmark det land, hvor flest indbyggere svarer, at de har et spændende liv.

58 procent af de adspurgte danskere svarer nemlig, at de finder deres liv spændende, mens eksempelvis kun 47 procent af svenskerne lever et spændende liv. Undersøgelsen er udarbejdet af Norstat for Maria Casino.

Det resultat undrer Bjørn Schiermer Andersen. Han er Lektor på Sociologisk Institut på Københavns Universitet, og han forklarer, at det ikke er særlig dansk at have høje tanker om sig selv og mene, at man har et spændende liv

Vi har jo den her jantelov-mentalitet. Men jeg tror, resultatet er et udtryk for, at vi i Danmark har en mere individualiseret kultur, hvor det er vigtigt at have et spændende liv både i ens selvforståelse og overfor andre, så man kan skille sig ud.
Det siger Bjørn Schiermer Andersen til metroxpress.

Overraskende: Så ligeglade er danskerne med
Overraskende: Så ligeglade er danskerne med "Jeg elsker dig"

Det er især medierne og sociale medier, som ifølge sociologen puster til presset om, at man skal have et spændende liv. Men Bjørn Schiermer Andersen tror ikke nødvendigvis, vi har et spændende liv, selvom vi tror og håber det:

Han forklarer, at når vi alle sammen vil have det samme spændende liv, ender vi med at få det samme liv, og så er livet jo pludselig normalt frem for at kunne karakteriseres som spændende.

- Vi vil alle sammen gerne skille os ud på den rigtig måde, for at have social prestige og status. Men det er egentlig kun de psykisk syge, der står helt udenfor mængden og som kan finde sit private sprog, siger Bjørn Schiermer Andersen.

Danskere: Flyt denne helligdag til efteråret
Danskere: Flyt denne helligdag til efteråret

Han påpeger desuden at landets høje materielle standard også er med til at skabe et rigt kultur- og modeliv, der beriger os med spændende oplever,

Spørger man Meik Wiking, der er direktør for Institut for Lykkeforskning, har danskerne et spændende liv, fordi vi har nogle gavnlige relationer:

- Undersøgelser viser, at danskerne er de europæere, der ofte mødes med deres venner og familie i løbet af en uge, siger han til metroxpress.

Meik Wiking forklarer også danskernes spændende liv med, at vi er det folkefærd, der blandt de europæiske lande har mest tid til os selv, når man har fratrukket husarbejde, praktiske gøremål og arbejdstiden fra døgnets 24 timer.

Danskerne har talt: Sådan vil vi have bananen
Danskerne har talt: Sådan vil vi have bananen

Er du i tvivl om, hvorvidt du lever et normalt eller spændende liv, så kan du her undersøge, hvor meget eller hvor lidt du lever som en gennemsnitsdansker.

Den gennemsnitlige dansker i år 2015:

Fornavn


Hedder Anne eller Peter til fornavn

Efternavn


Hedder Jensen til efternavn

Alder


Er 42 år, hvis du er en kvinde og 40, hvis du er en mand.

Gift


Er du kvinde, blev du gift, da du var 32,2 år, mens mænd i gennemsnit bliver gift i en alder af 34,8 år.

Fik første barn


Som kvinde fik du dit første barn, da du var 29,1 år.

Dine børns navn


Dine børn hedder Emma eller William

Løn


I gennemsnit tjener du 294.000 kroner om året

Sport


Du spiller fodbold

Biografen


Biografen får du kun besøgt 2,3 gange om året

Tvtid


Du bruger 2,53 minutter om dagen på at se tv.

Ferie


Ferien går typisk til Spanien

Bøger


Du låner cirka fem bøger om året på biblioteket

Hos lægen


10 gange om året aflægger du din læge og tandlæge et besøg

Bil


Din bil er en Volkswagen

Kilde. Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ: Bagtalelse er en del hverdagen på mange arbejdspladser

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx