Af - 05/01-16 14:50

Hver femte dansker kan have oplevet et spøgelseHver femte dansker kan have oplevet et spøgelse

Antropolog Kirsten Marie Raahauge har siden 2007 kortlagt danskernes oplevelser af spøgelser. Hun anslår, at hver femte har oplevet et spøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »
' En særlig historie omkring Villa Varden er historien om husspøgelset. Ejerne kan berolige fremtidige ejere med, at mange års bofællesskab med spøgelset har vist, at det er et kærligt spøgelse med et positivt væsen.' Svar fra ejendomsmægleren: - Det hus er bare et super specielt hus, og spøgelset er en sjov historie, der hører til huset. Nu hvor det er et sødt spøgelse, så synes vi ikke, det er et minus ved huset, svarer ejendomsmægler og indehaver Jette Gudiksen fra ejendomsmægleren Thorkild Kristensen. Husspøgelset er endda så meget til stede i huset, at det har dets egen ringeklokke. Ejendomsmægleren fortæller til metroxpress, at det er en ringeklokke, som ejerne selv har indstalleret. Interesseret i huset? Læs salgsannoncen i linket. 'I havestuen er feks nøjagtige kopier i nyt træ af det oprindelige udseende'. 'Arkitekt Jacob Blegvad har været behjælpelig med bl.a. spørgsmål om restaureringen og farvevalg'. 'Nuværende ejeres restaurering er bl.a. belønnet med Nykredits Boligpris og det færdige resultat af haven er vist i DR Drømmehaver'. 'Beliggende midt i byen, og lige ved Skovbakken - det flotte område med mægtige gamle træer, '. 'Næsten alle med tilknytning til Aalborg og Nordjylland kender Villa Varden - eller Borgen - som huset bliver kaldt i folkemunde'. Villaen koster 7.895.000 kroner. Boligareal 303 kvadratmeter og et kælderareal på 209 kvadratmeter. Huset har et grundareal på 1.587 kvadratmeter. I annoncen står der: 'Restaureret løbende fra år 1997 og frem - med dyb respekt for husets oprindelige stil og udseende'. I annoncen står der: 'Bl.a. kan nævnes restaurering af facaden i år 1999/2000 efter en 100 år gammel metode med en kaffemølle'. I annoncen står der: 'Gedigen og virkelig unik haveanlæg - og hvor bl.a. 150 org. gamle marmorfliser er kommet frem i dagens lys'. 'I restaurering af ejendommen er næsten alt søgt bevaret i den oprindelige stil'.

En ejendomsmægler har sat dette hus til salg, og i salgsannoncen oplyser ejendomsmægleren, at huset har et husspøgelse. Kilde: Thorkild Kristensen, Ejendomsmæglerfirma

Et billede, der pludselig hænger omvendt på væggen, en dør, der står åben, selvom den lige er blevet lukket og mærkelige, små lyde fra de andre værelser i hjemmet.

Mange af os har oplevet nogle uforklarlige hændelser, og nogle vil nok påstå, at der bor eller har boet et spøgelse i deres nuværende eller tidligere hjem. Men faktisk er det intet mindre end hver femte dansker, der har oplevet et spøgelse.

Det anslår antropolog Kirsten Marie Raahauge i hvert fald i en artikel på Videnskab.dk. Hun er også lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Overvågningsvideo: Er det et spøgelse i indkørslen?
Overvågningsvideo: Er det et spøgelse i indkørslen?

Siden 2007 har hun kortlagt danskernes oplevelser af spøgelser. Hendes forskning viser, at alle mennesker, høj som lav, rig som fattig, kan opleve spøgelser, genfærd og hjemsøgelser.

Kirsten Marie Raahauge fortæller, at et fællestræk ved folks oplevelser er, at de står knivskarpt og levende i folks erindring. Ens for dem alle er, at det er umuligt at bekræfte nogen af oplevelserne objektivt.

Fortidens blodige spøgelse skaber frygt Burundi
Fortidens blodige spøgelse skaber frygt Burundi

Folk begynder at tvivle på deres egne sanser (…) Den intense, ikke-forståelige oplevelse får ikke folk til at ødelægge eller ændre deres verdensbillede. Det er nærmere en mindre irritation, som bliver et minde, der nager dem. De husker det tydeligt, men det er svært at sætte ind i en sammenhæng.
Det skriver Kirsten Marie Raahauge i bogen 'Between magic and rationality', som hun og to andre forfattere har skrevet.

Hun skriver også, at langt de fleste, hun har talt med ikke selv vil sige, de har set et genfærd eller spøgelse. Folk brugte mere begreberne i mangel af bedre.

- Kun få finder, at ’spøgelse’ eller ’hjemsøgelse’ er en fornuftig forklaring på deres oplevelse, men de bruger kategorierne alligevel for at finde et sprog for deres overraskende oplevelse, skriver hun i bogen.

Af den grund mener Kirsten Marie Raahauge, at der burde være et nyt begreb, der beskriver, hvad folk oplever.

Dette billede af afdød filmstjernes 'spøgelse' er gået viralt
Dette billede af afdød filmstjernes 'spøgelse' er gået viralt

LÆS OGSÅ: Husker du hende? Sådan ser den uhyggelige pige fra ‘Riget’ ud i dag

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx