Af - 10/04-14 20:13

Mille skar i sig selv: -Det gav mig et øjebliks lettelseMille skar i sig selv: -Det gav mig et øjebliks lettelse

24-årige Mille Heskjær bed sig selv i kinderne, stak sig med nåle, brændte sig med lightere og skar sig med barberblade fra hun var 12 til hun var 16 år gammel. Her fortæller hun sin historie med sine egne ord.

storybild

Undersøgelser viser, at hver femte unge har gjort skade på sig selv. 24-årige Mille Heskjær er en af dem. (Billede: Privatfoto)

Jeg når at tænke rigtig mange ting, inden jeg får lavet det første snit i armen. Jeg føler mig dybt syg i hovedet: 'Hvis nogen opdager det, tror de sikkert, at jeg er sindssyg og skal indlægges'.

Men så gør jeg det – og oplever et sus, en rus, en lettelse i bare et øjeblik. I få sekunder tænker jeg på noget helt andet end alt det, der gør ondt indeni. Smerten i armen kan jeg kontrollere – det kan jeg ikke med smerten indeni, så jeg skærer mig igen og får gjort det nogle gange den dag.

Jeg finder hurtigt ud af, at det er en dårlig idé at skære mig på armen, for det er september måned og stadig varmt i vejret, og arrene kan ses, når man går i korte ærmer, så jeg begynder at gøre det andre steder på kroppen.

På det tidspunkt gik jeg i 10. klasse, og det var første gang, jeg skar i mig selv – men ikke første gang, at jeg gjorde skade på mig selv.

Mobning
Lige fra 2. klasse følte jeg mig ofte mobbet og udenfor. Jeg blev kaldt 'tykke' og 'brilleabe' og begyndte at trøstespise, hvilket ikke hjalp på hverken mobningen eller mit selvværd. Jeg havde en enkelt ven, jeg gik sammen med, men ellers var jeg ensom. Jeg synes selv jeg prøvede at komme ind i de andres selskab, men selv hvis jeg kom med, følte jeg mig hurtigt som tredje hjul.

Samtidig kæmpede jeg med en masse ting derhjemme. Jeg følte ikke, at jeg blev set og hørt på den måde jeg havde behov for. I dag kan jeg godt se, hvorfor tingene var sådan, men dengang følte jeg mig overladt til mig selv, alene og svigtet. Når jeg kom hjem og fortalte om, at jeg blev mobbet i skolen, blev der ikke gjort nok.

Mine forældre havde travlt med arbejdet, og selv om jeg havde et godt forhold til specielt min far, så er det svært at snakke med en, som ikke er der. Jeg blev også påvirket meget af, at der var mange dødsfald i min familie.

Specielt da et familiemedlem, der stod mig nært, gik bort et par dage før min 10-års fødselsdag, blev jeg hårdt ramt af sorg. Jeg følte, at hele verden gik bort – det var klippen i mit liv på det tidspunkt, og lige pludselig var den person væk.

Det gjorde mig især ked af det, fordi vi var rimeligt sikre på, at det var selvmord – selv om det aldrig blev bevist. Jeg følte, at det var min skyld, og at jeg kunne have gjort noget anderledes. Elskede hun ikke mig og familien højt nok til at synes, at livet var værd at leve? Det knækkede min verden fuldstændig.

Selvskade
Problemerne i skolen og derhjemme blev for meget for mig, så jeg begyndte så små at nive mig selv i armene og andre steder på kroppen, bide mig selv i kinderne, kradse i huden. Det var ikke noget jeg tænkte over, men hver gang følelserne kom for tæt på eller blev for meget, så var det en måde at flytte fokus. Dengang tænkte jeg ikke over hvad jeg gjorde og hvorfor, jeg gjorde det bare.

Med årene eskalerede det, fordi jeg ikke fik talt ud om de ting, der var galt. Kradseriet blev værre, og jeg begyndte at bide mig selv i fingrene. Jeg var god til at skjule det og holdt mine tanker og følelser meget for mig selv, fordi jeg var bange for at være til besvær. Dengang forstod jeg ikke, at folk ikke kunne se, at der var noget galt. I dag kan jeg godt se, at det ikke altid er nemt at se, når nogen har det svært, hvis de skjuler det godt.

Da jeg var 12 år begyndte jeg at chatte meget på nettet for at finde venner. Da jeg var 13 år mødte jeg en fyr, der virkede rigtig sød og gav mig det nærvær og den anerkendelse og kærlighed, jeg havde brug for: Han sagde jeg var sød og rar og pæn og smuk og alle de ting, jeg ikke havde hørt ret mange andre steder.

Vi mødtes hjemme hos ham, og da hans forældre på et tidspunkt tog afsted prøvede han at tage tøjet af mig og gøre nogle ting, jeg absolut ikke havde lyst til eller følte mig parat til. Heldigvis slap jeg væk fra ham, men jeg fortalte ikke til nogen, hvad der var sket, for på trods af, hvad han havde gjort, ville jeg ikke miste ham og det følelsesmæssige han gav mig, som jeg på det tidspunkt ikke følte, at jeg fik andre steder.

Alligevel kom jeg aldrig til at se ham igen, for han ville ikke have noget at gøre med mig mere. Det knuste mig, især fordi jeg var blevet venner med en af hans gode venner, og han vendte mig også ryggen. Det medførte en masse chikane og hadebeskeder på både sms og mobilsvar på alle tider af døgnet.

Det gjorde at mit bæger flød over, og jeg valgte derfor at forsøge at gøre noget ved de selvmordstanker, jeg allerede havde haft i nogle år – men jeg blev stoppet af et familiemedlem. Vedkommende opdagede dog ikke, hvad jeg egentlig havde gang i.

Jeg blev meget forskrækket over, at dette familiemedlem, der stod mig meget nært, kunne have været vidne til at jeg tog mit eget liv, så det afholdt mig i lang tid fra at forsøge at gentage det – jeg ville ikke gøre nogen kede af det. Egentlig ønskede jeg heller ikke at dø, men jeg kunne ikke længere overskue og leve med alle de oplevelser og alle de negative følelser, der fyldte mig op indeni, og som jeg følte kvalte mig indefra.

Afmagt
Derefter blev min selvskadende adfærd værre, jeg kradsede og bed hul i huden, satte ild til plastik eller andre ting og indåndede dampene fra det – jeg følte mig så ligeglad og død indeni. Jeg kunne også finde på at stikke mig selv med nåle eller brænde mig med lightere, og jeg begyndte at slå mig selv rigtig meget.

Jeg gjorde det for at flytte fokus fordi det gjorde ondt indeni, og i ren afmagt og frustration. Og så var det også en straf, for jeg følte, at det var min skyld alt sammen – hver gang jeg følte, jeg gjorde noget forkert, følte jeg at jeg skulle jeg straffe mig selv, for jeg havde ikke fortjent bedre.

En dag i 7. eller 8. klasse, hvor jeg havde fået skyldfølelse eller følte, at jeg skulle straffes, slog jeg mig selv i hovedet. Jeg registrerede det ikke selv, men opdagede, at de andre omkring mig så meget overraskede ud. Først der gik det op for mig, at jeg havde den adfærd, at det ikke var normalt, og at jeg ikke kunne kontrollere det. Derefter gjorde jeg mig endnu mere umage for at skjule det.

Men jeg stoppede det ikke, for det var min måde at afreagere og min måde at flytte fokus fra mine indre smerter til noget ydre. Jeg kendte ikke dengang bedre og mere konstruktive måder at tackle mine følelser og problemer på.

Jeg sagde til mig selv, at jeg er ikke syg i hovedet, jeg er ikke sådan en der skal indlægges og have psykologhjælp – jeg kan klare mine problemer selv. Derfor fortalte jeg det aldrig til min bedste ven eller min familie eller andre. De fik det først at vide efter at jeg var kommet ud af det.

Ophobning
Det undrede mig, at der ikke blev stillet spørgsmålstegn ved de mærker, jeg havde. Jeg havde for eksempel en hel del blå mærker på benene. I min optik var det helt indlysende, at der var noget galt, men jeg har tilsyneladende været god til at skjule det eller tale uden om, for der blev ikke gjort noget. Men jeg var også klodset og kom tit til skade, så derfor var det måske svært at opdage, hvad der foregik.

I 9. klasse fik jeg en kæreste, som jeg mødte på nettet. Han var rigtig sød og accepterede mine grænser – på grund af den krænkelse, jeg havde været ude for tidligere, havde jeg svært ved fysisk kontakt og alt hvad der kom i nærheden af intimitet.

Det respekterede han fuldt ud, og han fik mig faktisk ud af den selvskadende adfærd. Han opdagede det og sagde, at jeg skulle ikke gøre skade på mig selv – det ville han ikke have, og jeg blev bange for at miste ham, hvis han blev skræmt over at jeg gjorde det. Samtidig fik jeg i ham en der lyttede til mig, som var der for mig og som jeg kunne dele de ting der gjorde ondt indeni med. Bare det at komme af med de ting jeg gik og følte, gjorde at jeg bedre kunne holde op med at gøre skade på mig selv.

Men jeg havde det stadigvæk skidt indeni, og når jeg ikke længere havde den selvskadende adfærd, hobede det sig op indeni på andre måder, så på et tidspunkt forsøgte jeg igen at tage mit eget liv ved at hoppe i en sø, hvor han nåede at stoppe mig. Der gik det op for mig, at jeg ikke kunne styre det; jeg kunne ikke magte opgaven at hjælpe mig selv.

Den dag besluttede jeg mig for, at jeg ville have det godt, og at der måtte være bare et menneske her i verden, der ville lytte på mig og kunne hjælpe mig. Det var i sommerferien mellem 9. og 10. klasse, hvor jeg var 15 år gammel.

Cutting
Jeg startede på en ny skole i 10. klasse, og for første gang oplevede jeg at komme i en klasse, hvor jeg følte mig rigtig godt tilpas. Det var nogle gode kammeretar, der var ingen mobning og jeg fik nogle gode lærere.

Men jeg fandt så ud af, at der var en person på skolen, der havde selvskadende adfærd, men på en måde jeg ikke havde stiftet bekendtskab med tidligere, nemlig at skære i sig selv. Det syntes jeg var meget sygt, trods de ting jeg selv havde gjort. Jeg forbandt det med alvorlig psykisk sygdom, men når jeg snakkede med personen, synes jeg ikke, vedkommende var psykisk syg, så jeg kunne ikke rigtig få det til at hænge sammen.

På det tidspunkt havde jeg ikke selv haft selvskadende adfærd siden jeg forsøgte at hoppe i søen, men jeg havde heller ikke fortalt andre end min kæreste om det. Jeg skrev faktisk til nogle psykologer, men fik at vide, at jeg skulle have en henvisning fra min læge, og jeg havde hørt rygter om, at ens forældre skal vide den slags, så derfor fik jeg ikke gjort mere ved det. Jeg tænkte, at jeg kunne klare mig selv, og 'mine forældre skal ikke blandes ind i dette her'.

Men så døde endnu en person, der stod mig meget nært, og den sorg overtog fuldstændig. Det var en voksen ven af familien, som jeg havde det rigtig godt med, som døde, og det knækkede mig fuldstændig at miste endnu en, jeg havde det godt med – den sidste voksne udover min daværende kæreste, jeg følte mig tryg hos og kunne betro mig til.

Det får mig tilbage i samme tankemønster som tidligere, hvor jeg får lyst til at tage mit eget liv og skade mig selv. Jeg havde stadig ikke lært at tackle de følelser, når det er svært. Jeg prøvede at tale med min kæreste, men det hjalp ikke, og så bildte jeg mig ind, at for at kunne forstå den skolekammerat, der skærer i sig selv, så er jeg også nødt til at prøve det.

Efter at jeg har oplevet den kortvarige lykkefølelse fortsætter jeg med at skære mig dagligt i de næste måneder, og det lykkes for mig at holde det skjult for min kæreste. Jeg bilder ham ind, at jeg er blevet revet af en kat eller en tjørnebusk eller noget andet.

Hjælp
Men en dag, da jeg står på et badeværelse og skal til at skære mig selv, får jeg kigget mig selv i spejlet, mens jeg har et knivblad i hånden, og det går op for mig, at jeg skal finde hjælp, som jeg havde lovet mig selv i sommerferien. Jeg har ikke lyst til at skade mig selv og have det skidt – jeg vil gerne have det godt, men ved ikke, hvordan eller hvem jeg skal henvende mig til for at få hjælp.

Det var sindssygt svært at stoppe med at skære mig selv og skade mig selv, for hver eneste gang tingene blev svære fik man lyst til at gøre det, fordi det var en 'let' og hurtig måde at flygte fra det indre kaos af følelser, bare et øjeblik. Men da jeg fik set mig selv i øjnene med den kniv tænkte jeg bare, at det er ikke det billede jeg gerne vil have af mig selv resten af mit liv.

Ganske kort efter, måske ugen efter, var jeg i et brobygningsforløb på en ungdomsuddannelse, hvor jeg mødte en underviser, som allerede første dag han så mig spurgte ind til, hvordan jeg havde det. Han har aldrig mødt mig før, han kender mig ikke, men kunne se, at jeg havde det rigtig skidt.

Først afviste jeg ham, fordi han var fremmed, men han blev ved med at spørge ind til det, uden at jeg følte, at han pressede mig, og det gav mig følelsen af, at han kunne se lige igennem mig. Jeg fandt ud af, at han også var terapeut, og tænkte, at det kunne da godt være, at han ville mig det godt. Efter brobygningsforløbet fandt jeg hans telefonnummer og spurgte ham, om han ikke godt ville hjælpe mig.

Det ville han gerne, og jeg begyndte at gå til samtaler hos ham. Gradvist overbeviste han mig om, at jeg var nødt til at fortælle det til mine forældre. Til sidst tog jeg snakken med dem, og de blev meget overraskede, specielt min far, over at jeg havde haft det sådan og havde villet tage mit eget liv. Siden har vi fået en masse snakke om hvorfor de gjorde som de gjorde og hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, og min far ændrede nogle ting i sit liv, så han kunne være mere hjemme.

Tilgivelse
I dag har jeg ikke et anstrengt forhold til mine forældre overhovedet, og jeg har tilgivet de mennesker, jeg har følt mig svigtet af eller som jeg følte trådte på mig, da jeg var yngre. Jeg er ikke stolt af det jeg har gjort, men jeg fortryder det heller ikke, for det var min måde at komme igennem tingene og overleve. Jeg kendte ikke bedre metoder, og det har gjort mig til den jeg er i dag.

Til gengæld vil jeg gerne bruge min historie til at hjælpe andre unge, der har det svært. Jeg holder foredrag, og at få sagt tingene højt har også hjulpet mig med at komme videre og få det bedre og har givet andre omkring mig en bedre forståelse for den adfærd jeg havde.

Jeg har opdaget, at der er mange der har det på samme måde som jeg havde, og tror, at de er de eneste i verden, der har det sådan. Heldigvis findes der flere muligheder for at få hjælp i dag end da jeg var yngre – for eksempel GirlTalk.dk, hvor jeg selv arbejder som frivillig.

Selvskadende adfærd kan virke meget voldsomt og skræmmende for mange, men man skal huske, at det er et symptom på, at der er noget galt og at man har det svært indeni, så hvis man kender nogen, der har selvskadende adfærd, skal man spørge ind til, hvordan de har det – ikke til de ar eller sår, man ser. Selvfølgelig på en skånsom måde og i et tempo, som den person, der skader sig selv, kan følge med i.

Man kan blive afhængig af at skære i sig selv, fordi der udløses nogle stoffer i hjernen, nærmest som et narkotikum. Derfor skal man aldrig sætte et ultimatum op og true med bål og brand hvis ikke vedkommende stopper fra i dag. For personen har måske ikke noget alternativ – det er deres måde at komme igennem hverdagen. De har endnu ikke andre redskaber eller metoder til at klare sig igennem eller har ikke nogen at tale med.

Mange prøver grænser af og ser hvor langt de kan gå, før de bliver svigtet. 'Hvis jeg gør sådan eller siger sådan, vil de mig så stadig? Holder de så stadig af mig?' Derfor skal man holde ved som pårørende, selv om det kan være svært.

Mange reagerer voldsomt, når de opdager, at en person har selvskadende adfærd. Specielt hvis det er ens nærmeste, da det kan give den pårørende skyldfølelse. Men selv om man måske har lyst til at råbe og være belærende, skal man virkelig prøve at lade være med at reagere voldsomt og i stedet tælle til ti og fokusere på hvorfor, vedkommende har gjort det, i stedet for at fokusere på de ar og sår, vedkommende har.

Det handler i første omgang om at få opbygget en tillid, før personen kan åbne op, men nogle gange må man som pårørende erkende, at man ikke selv kan hjælpe. Det betyder ikke nødvendigvis, at personen der skader sig selv ikke kan lide en eller ikke har tillid til en, men måske vil de bare ikke såre dem, de holder af, så måske er der brug for en anden at tale med. Det kan være en stor støtte og hjælp, hvis de pårørende hjælper med at finde nogen, man kan tale med, måske professionel hjælp.

Kærlighed
Personligt har jeg ikke gjort skade på mig selv i fem år, så jeg er helt ude af det, men jeg har da stadig godt få lyst somme tider. Jeg stoppede den daglige selvskade som 16-årig da jeg begyndte at få hjælp, men har haft enkeltstående tilbagefald. Det kan virke lettere at finde en kniv frem i skuffen end at ringe op til nogen, for hvis de nu ikke har tid kan man komme til at føle sig såret eller afvist på et tidspunkt hvor man i forvejen er sårbar og har brug for hjælp.

Men jeg er kommet frem til, at det med at skade sig selv virker heller ikke i det lange løb – det er bare at udskyde problemerne. Så hellere tale om det – og i dag har jeg heldigvis fået et helt nyt netværk og en masse omkring mig at tale med.

For mig at se lever vi i et samfund, hvor vi har en fobi for at have det svært. Man må ikke have ondt nogen steder – bare man har ondt i hovedet doper vi os selv med piller i stedet for lige at sætte farten ned og tænke over hvorfor man egentlig har ondt i hovedet.

Smerten indeni er her for en grund. Hvis man stikker hånden ned i kogende vand er det godt, at det gør ondt, så man får den op igen i en fart. På samme måde er det med den indre smerte. Den har et budskab, som man skal lytte til.

Det er vigtigt at få talt med nogen, når man har det svært. Hvis ikke man har en at tale med, findes der i dag rigtig mange rådgivningssteder, hvor intet problem er for stort til, at du kan ringe eller skrive ind og komme til at tale med nogen, der gerne vil lytte og prøve at hjælpe dig.

Selv kunne jeg aldrig være kommet så langt uden alle de terapeuter, undervisere, psykologer, kollegaer, arbejdsgivere, klassekammerater og venner, som jeg har mødt på min vej siden jeg var 16 år og begyndte at få hjælp. De har gjort en forskel i mit liv på hver deres måde. De har gjort at jeg i dag kan tackle svære oplevelser og følelser på en bedre og mere konstruktiv måde, uden selvskadende adfærd.

Jeg er så taknemmelig over, at de valgte at bruge deres tid og energi på mig, for det var det jeg havde brug for: At nogen pludselig så mig, hørte mig og ikke mindst forstod mig.

Den kæreste, der hjalp mig rigtig meget, gik fra mig, da jeg var 17 år, men i dag har jeg en anden kæreste, som jeg har været sammen med i fem år og boet sammen med i fire. Da jeg mødte ham, lagde jeg alle kortene på bordet fra starten og fortalte ham om min fortid. Den havde jeg brug for, at han forstod og accepterede. Det er en del af mig og mit liv, og har gjort mig til den, jeg er i dag, og han er her da endnu fem år efter, og jeg håber, at han bliver resten af vores liv.

Jeg har aldrig følt mig så elsket og accepteret præcis som jeg er, som jeg gør af ham. Han er virkelig min klippe i dag og et af de mennesker, der hjælper mig, når livet er svært, og sørger for at jeg ikke falder tilbage i de gamle tanke- og handlemønstre. Uden ham tror jeg, at jeg var faldet tilbage og aldrig var nået så langt, som jeg er i dag.

LÆS OGSÅ: Selvskade kan være værre end narkomisbrug

LÆS OGSÅ: Dybt afhængig af 'cutting' – det er for let at skjule

LÆS OGSÅ: Fedmeopererede havner i nye misbrug

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Vidne i retten: Sådan opførte Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx