Af - 13/04-15 19:14; Opdateret: 13/04-15 22:23

Ny undersøgelse: Færre kristne og flere muslimer i Danmark frem mod 2050Ny undersøgelse: Færre kristne og flere muslimer i Danmark frem mod 2050

Antallet af muslimer på verdensplan vil stige markant i de kommende år, viser en ny undersøgelse af religionernes udvikling fra Pew Research Center.

storybild

Hvis man skal tro Pew Research Center, vil der være færre kristne danskere i 2050. (Billede: Polfoto)

Det religiøse verdensbillede forandrer sig i disse år, og frem mod 2050 vil antallet af kristne danskerne falde, mens antallet af muslimer vil styrke islams tilstedeværelse i Danmark.

Det viser et stort forskningsprojekt, som har været seks år undervejs, fra den amerikanske tænketank Pew Research Center, hvor verdens religioner bliver kortlagt og analyseret med fokus på, hvordan de vil udvikle sig over de kommende årtier.

Mød Caroline og tre andre danskere som alle har konverteret til islam
Mød Caroline og tre andre danskere som alle har konverteret til islam

Undersøgelsen viser, at islam vil vokse markant frem mod 2050 og nærme sig kristendommen, som er verdens størst religion, og næsten 30 procent af verdens befolkning vil ifølge analysen være muslimer til den tid.

Projected Change in Global Population

Lidt længere ude i fremtiden - i årene omkring 2070 vil islam passere kristendommen som den største religion, og ved indgangen til det næste århundrede vil knap 35 procent af verdens befolkning ifølge Pews fremskrivning være muslimer.

Long-Term Projections of Christian and Muslim Shares of World’s Population

Pew Research Center har også set nærmere på religionernes udvikling i Danmark i de kommende årtier, og den dominerende tendens vil være færre kristne danskere og flere muslimer.
Ifølge undersøgelsen vil andelen af kristne, som i 2010 udgjorde 83,5 procent af den danske befolkning, falde til 78,6 procent, når vi kommer til 2050, mens antallet af muslimer vil blive fordoblet i samme periode.

I undersøgelsen fra den amerikanske tænketank begrundes islams vækst med den fertilitetsrate, der findes blandt muslimske kvinder, som i gennemsnit føder 3,1 barn.
Denne forklaring bekræftes af danske Peter Lüchau, som er religionssociolog ved Københavns Universitet.

Total Fertility Rate by Religion, 2010-2015

- Det er et spørgsmål om, at islam er meget udbredt i de lande, som vi kalder 3. verdenslande, hvor der fødes mange børn. De børn får den religion, som deres forældre har, og derfor vil folketallet stige i de muslimske lande, mens det i de kristne lande, specielt de europæiske, vil ligge stille eller daler, forklarer han til metroxpress.

Peter Lüchau er dog skeptisk over for de eksakte tal, som Pew Research Center præsenterer i deres undersøgelse.

- Jeg må indrømme, at jeg tvivler på de tal, for vi kan se på muslimerne i Danmark, som for 99,9 pct. vedkommende er indvandrere, at de lige nu får flere børn end de etniske danskere, men det aftager efter et par generationer. Man kan allerede nu se, at børnetallet for indvandrere daler ligeså stille og roligt, så jeg vil spontant gætte på, at undersøgelsen overvurderer, hvor meget antallet af muslimer vil stige, siger han.

Flere danskere konverterer til islam
Flere danskere konverterer til islam

- Antallet bliver ikke fordoblet, men det vil stige, for danskerne får ikke særlig mange børn, samtidig bliver der færre kristne danskere, mens indvandrerne har større sandsynlighed for at bevare deres religion, fordi det er vigtigt for deres identitet - både for dem selv og for dem, som står udefra og kigger på dem. Det tyder dog ikke på, at der vil blive færre muslimer i Danmark, ligesom det sker med kristne danskere, siger religionssociologen.

Spørgsmål: Hvad vil faldet af kristne og stigningen af muslimer betyde for det danske samfund?

- Det kommer ikke til at betyde så meget, for det politiske og økonomiske system har for længst løsrevet sig, og lader sig ikke styre af nogen, men hvis antallet af religiøse daler, så er der formentlig nogle af de afledte effekter som daler. f.eks. frivillig socialt arbejde, som er koblet til religiøsitet, så hvis der bliver færre religiøse, så der er en vis sandsynlighed for, at antallet af frivillige i socialt arbejde vil dale, siger Peter Lüchau.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx