16/02-16 12:32

13 asylansøgere skal sendes hjem om dagen13 asylansøgere skal sendes hjem om dagen

4.701 asylansøgere vil blive udsendt i 2016, viser tal fra Rigspolitiet

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Hver dag i hele 2016 vil de danske myndigheder i gennemsnit sende 13 asylansøgere ud af Danmark. Det viser Rigspolitiets prognose for året, som Berlingske har fået aktindsigt i.

I prognosen anslår Rigspolitiet, at 4.701 asylansøgere vil blive udsendt. Heraf vil 2.187 blive sendt tilbage til deres hjemland, mens 2.514 sendes tilbage til det EU-land, hvor de først har søgt asyl i henhold til Dublin-forordningen.

Enhedslisten: Vanvittigt at tage flygtningebørns mobiler
Enhedslisten: Vanvittigt at tage flygtningebørns mobiler

Både Rigspolitiet og Integrationsministeriet har tidligere været varsomme med at melde konkrete tal ud, og politiet understreger da også, at der er tale om et skøn.

»Det er vigtigt at sige, at det her er en prognose. Den ændrer sig hele tiden, fordi den baserer sig på de overordnede tendenser, på tidligere erfaringer og forventninger. Så der er rigtig mange forbehold – men det her er vores bedste bud,« siger centerchef i Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, Richard la Cour, til Berlingske.

Rigspolitiets prognose baserer sig blandt andet på de foregående års antal asylansøgere, anerkendelsesprocent, udsendelsesmuligheder og udvikling i asylsituationen.

Grimhøj-talsmand om 14 årige brude: Vi skal acceptere deres kultur
Grimhøj-talsmand om 14 årige brude: Vi skal acceptere deres kultur

Der vil også være en gruppe afviste asylansøgere, som myndighederne ikke har mulighed for at hjemsende, fordi Danmark ikke har aftaler om hjemsendelse med de respektive lande. Det gælder for eksempel Iran og Irak, hvor der ifølge Rigspolitiets statusrapport er »en (fortsat) fastlåst situation«, hvorfor der »ikke kan ske tvangsmæssige udsendelser bortset fra enkeltstående udsendelser«.

Der findes ikke en prognose for denne gruppes udvikling i løbet af året, men Rigspolitiet har lavet et øjebliksbillede pr. 1. februar 2016, hvor 1.330 personer var i udsendelsesposition. Af dem er 244 fra enten Irak eller Iran.

Mænd med brude på 14 år skal ikke kunne få asyl
Mænd med brude på 14 år skal ikke kunne få asyl

Denne særlige gruppe af afviste asylansøgere figurerer derfor ikke i politiets prognose, fordi tallene i prognosen dækker over dem, man forventer »rent faktisk forlader landet« i 2016.

»Det betyder også, at hvis vi pludselig skulle få hul igennem til de lande, så vil prognosen ændre sig,« siger Richard la Cour.

I november opjusterede regeringen prognosen for, hvor mange asylansøgere man venter i Danmark næste år fra 15.000, som var vurderingen i september, til 25.000. Det skete ved vedtagelsen af finansloven for 2016.

I samme finanslov budgetterer man med, at der bliver givet 17.000 opholdstilladelser i år. Regner man det ud på dagsbasis, svarer det til, at næsten 47 personer dagligt får deres ansøgning om ophold godkendt i landet.

Groft sagt kan man dermed sige, at hver femte asylansøger forventes at blive sendt ud af Danmark igen i 2016. Her ses bort fra, at en del har søgt asyl inden årsskiftet og først sendes ud af landet efter, hvilket igen vil gøre sige gældende næste nytår.
Frivillig hjemrejse kræver afklaring

Dansk Flygtningehjælp er en af de organisationer, der rådgiver asylansøgere gennem ansøgningsprocessen. Det sker blandt andet for at medvirke til, at flere afviste asylansøgere vælger at rejse frivilligt tilbage til hjemlandet, fortæller asylchef, Eva Singer.

»Vi oplever, at det er en utrolig vigtig del af den enkeltes proces at føle sig helt sikker på, at der ikke er nogen andre muligheder. At der ikke er noget, man har overset. Før man har den afklaring som ansøger, er det meget svært for de fleste at begynde at tænke på at rejse hjem igen,« siger Eva Singer.

Hvis en asylansøger får afslag på asyl i Udlændingestyrelsen, ryger sagen videre til Flygtningenævnet, hvor vedkommende igen kan få asyl eller afslag. Hvis asylansøgeren også får afslag her, har Dansk Flygtningehjælp en særlig rådgivning, som hjælper med at se på, om der er nogen muligheder for at blive i Danmark og hvordan de ellers kan rejse hjem.

Der kan være mulighed for at blive i Danmark, hvis asylansøgeren for eksempel kan søge om familiesammenføring med en person i Danmark, eller hvis personen har særlig tilknytning til Danmark, har en alvorlig sygdom med videre. I så fald, kan Dansk Flygtningehjælp vælge at hjælpe med at skrive en ansøgning om at få genoptaget sagen.

Også i Sverige har myndighederne offentliggjort en prognose over hvor mange afviste asylansøgninger, man forventer at skulle hjemsende - og her er skalaen ikke overraskende en helt anden.

I 2015 modtog vores naboland 163.000 asylansøgere, og af dem forventer de svenske myndigheder, at op mod 80.000 skal sendes hjem. Det svarer til over 200 personer dagligt.

Det betyder dog ikke, at et så stort antal reelt sendes hjem. For Sverige har – ligesom Danmark – problemer med at udsende til flere lande.

»Vi har en stor udfordring foran os. Vi har brug for at øge ressourcerne til det her, og vi må få et bedre myndighedsarbejde op at stå,« sagde indenrigsminister, Anders Ygeman, blandt andet til Dagens Industri sidst i januar.

241 har søgt asyl i Danmark den seneste uge
241 har søgt asyl i Danmark den seneste uge

Siden har svensk politi dog flere gange bedt om ekstra ressourcer til at håndtere den tilspidsede situation i nogle områder af landet. Senest har politiinspektøren i Region Stockholm, Lars Alvarsjö, i et indlæg i Svenska Dagbladet advaret om, at det svenske retssystem er ved at kollapse og at der er lovlydige tilstande flere steder.

Rigspolitiet i Danmark ønsker ikke at kommentere, hvorvidt man har brug for ekstra ressourcer til de forventede udsendelser.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk provinsby har fået sin første...
bt.dk
Se det rørende interview: Erik Brandt...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx