Af - 07/12-16 04:00; Opdateret: 07/12-16 07:14

It-system mistænkes for at forsinke kræftpatienterIt-system mistænkes for at forsinke kræftpatienter

Eksperter frygter, at sundheds-it-system til 2,8 mia er skyld i, at Region Hovedstaden har problemer med overholdelse af tidsfristerne i kræftpakkerne.

storybild

Genrebilleder af Herlev Hospital, hvis indvendige udsmykning er kreeret af Poul Gernes. (Billede: Asger Ladefoged)

Gennem de sidste tre år en andelen af patienter i Region Hovedstaden, der har måtte vente længere tid end gennemsnittet på kræftbehandling, faldet støt, men i sommer knækkede kurven brat, samtidig med at it-systemet Sundhedsplatformen blev indført.

Kun 77 procent af kræftforløb i regionen blev gennemført indenfor tidsfristen. Til sammenligning var det 89 procent i Region Midtjylland. Samtidig registrerede Hovedstaden langt færre patienter end normalt. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Kun få problemer med nyt it-system på Rigshospitalet
Kun få problemer med nyt it-system på Rigshospitalet

I Kræftens Bekæmpelse er direktør Leif Vestergaard Pedersen stærkt bekymret og frygter, at tallene for ventetider vil vise sig at være endnu værre, når registreringen af patienter bliver komplet. Han mistænker Sundhedsplatformen for at spænde ben for kræftlægernes arbejde:

- Behandlingstiderne er for lange, og det er noget skidt, for ventetiderne kan betyde, at patienternes behandlinger kompliceres eller i værste fald bliver umulige. Og at tro på at billedet bliver bedre, når alle behandlingsforløb er blevet registreret er meget optimistisk, for al erfaring i alle år viser, at forsinkede registreringer altid dækker over endnu langsommere forløb, siger Leif Vestergaard og påpeger, at det er indenfor store sygdomsgrupper, hvor hurtig behandling er særlig vigtig, at ventetiderne er for lange.

Læger mangler vigtig patientinformation efter nyt it-system
Læger mangler vigtig patientinformation efter nyt it-system

Professor og formand for kræftlægernes organisation, DMCG, Michael Borre frygter også, at Sundhedsplatformen er skyld i, at kræftpatienter må vente længere tid.

- Det kan godt være rigtigt, at det er data, som halter, for der er læger som er presset så hårdt, at de vælger at behandle frem for at registrere. Men når det er sagt, så vil jeg også sige at der god grund til at frygte at problemer med sundhedsplatformen, manglende ressourcer og stadigt flere kræftpatienter betyder, at flere er kommet i behandling for sent, selv om lægerne knokler som aldrig før, siger han og fortsætter:

- Det er mit indtryk fra lægerne, at de vurderer at sundhedsplatsformen betyder, at de aldrig mere kan komme op i samme tempo som før. For eksempel har de ladet mig forstå, at tempoet i ambulatorierne er nede på 70 procent.

Så længe der er problemer med registreringerne, ved vi reelt ikke, om der er problemer på kræftområdet. Det har hele tiden været overlægernes mareridt, at der er patienter, som forsvinder, og dermed ikke får behandling, på grund af systemet.

Overlæge og næstformand i Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz

Overlæger: Ny it-platform kan true patienternes sikkerhed
Overlæger: Ny it-platform kan true patienternes sikkerhed

Hos Sundhedsstyrelsen er man opmærksom på, at implementeringen af Sundhedsplatformen har vanskeliggjort registreringen af kræftpakker, og man har derfor bedt om en redegørelse, fortæller overlæge i Styrelsen, Ane Bonnerup Vind:

- Det er svært for os på nuværende tidspunkt at vurdere, om udviklingen i forløbstiderne i Region Hovedstaden er noget, der bliver ved. Vi vil følge udviklingen fremadrettet. Vi har som vanligt bedt regionerne om redegørelser for udvalgte kræftpakker, hvor andel gennemførte forløb indenfor standardforløbstiderne ligger lavt.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Hospitaler afviser snak om it-kaos trods lægers advarsel
Hospitaler afviser snak om it-kaos trods lægers advarsel

Regionsdirektør: Sundhedsplatformen har ikke forsinket kræftpatienter

Region Hovedstaden beklager, at Regionen ifølge Sundhedsdatastyrelsens seneste rapport om ventetider for kræftpatienter er røget ned i bunden i forhold til landets øvrige fire Regioner

- Det er beklageligt, at vi i 3. kvartal 2016 har oplevet et fald i regionens samlede målopfyldelse, lyder det fra koncerndirektør Sven Hartling, som dog vurderer, at kommende tal vil vise at flere patienter er blevet behandlet i tide end rapporten viser:

- Det er vores vurdering, at indførelse af sundhedsplatformen ikke har forsinket patientforløbene på kræftområdet, men at udfordringerne i forhold til sundhedsplatformen alene omhandler registrering og monitorering af dataene. Vi har dog ikke data, som endeligt kan bekræfte, om målopfyldelsen forbedres, når registreringerne bliver komplette.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Historisk astronaut er død
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-stjerne er blevet...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx