Af - 25/08-16 14:17

Rapport: Lov mod uagtsom voldtægt er en dårlig ideRapport: Lov mod uagtsom voldtægt er en dårlig ide

De norske erfaringer med uaktsom voldtægt har medført færre dømte får mildere straffe, viser ny rapport. Det sker mens de røde partier foreslår en sådan lov i Danmark.

storybild

(Billede: Scanpix/Linda Kastrup)

Det er en rigtig dårlig idé, at indføre en lov om uagtsom voldtægt.

I Norge har det ikke ført til at flere er blevet dømt, og de som dømmes får oftel lavere strafe, fordi folk som nornalt bliver dømt for voldtægt, i stedet bliver dømt for den mildere paragraf for uaktsom voldtægt.

Det er konklusionen i et bachelorprojekt for jura på Københavns Universitet.

- Hvis man vil have flere dømt for voldtægt, så er uagtsom voldtægt ikke måden at gøre det på. For en sådan lov vil ikke gøre det nemmere at bevise sagerne i retten. I virkeligheden udvander man sagerne, siger Mille Giehm-Reese, der sammen med en kollega har lavet opgaven, hvor de har gennemgået love og domme i Norge og Danmark. Sagerne handler stort set alle om ord mod ord.

- Hvis man vil have flere dømt for voldtægt kunne man i stedet anlægge flere sager for retten og sikre, at alle ofre har en bistandsadvokat, siger Kathrine Sofie Krøyer.

De tre partiledere for venstrefløjen, anført af socialdemokraternes formand Mette Frederiksen slog i Berlingske til lyd for, at man skulle gøre voldtægtsreglerne samtykkebasseret, så man altså sikrede sig et ja for den man havde sex med.

Forslaget kommer efter, at tre unge mænd først blev frikendt i byretten for voldtægt af en teenagepige i Herfølge, der var meget fuld og havde sukkersyge. Siden blev de alle dømt i landsretten.

Det nye forslag fra de tre røde partier ville netop betyde, at vi lavede regler for uagtsom voldtægt som i Norge, mener juraprofessor i strafferet Eva Smith:

- Der er jo dagligt tusindvis af frivillige samlejer. Skal man til at sikre sig den anden persons samtykke hver gang, så ville meget af romantikken forsvinde. De norske erfaringer er ikke ret gode, siger hun

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx