Af Ritzau - 25/11-16 12:25; Opdateret: 25/11-16 13:07

V: EU-ændringer i landbrugspakken er fint til at leve medV: EU-ændringer i landbrugspakken er fint til at leve med

Landmændene jubler ikke over ændringer i landbrugspakken. Men pakken er stadig lige så god for dem, siger V.

storybild

Landbrugsordfører Erling Bonnesen (V) afviser landbrugets kritik af ændringerne i landbrugspakken. De er fint til at leve med, lyder det. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

"En mindre frihedsrevolution" for landbruget har Venstre tidligere benævnt den omstridte landbrugspakke.

Og den er stadig "lige nøjagtig så god for landmændene", forsikrer landbrugsordfører Erling Bonnesen (V), efter pakken er blevet ændret efter aftale med EU-Kommissionen.

- Det er en nøjagtig lige så god pakke for landmændene, som det hele tiden har været. Landmændene kan få lov til at give mere gødning til afgrøderne, siger han.

Efter de nye ændringer pålægges de danske landmænd at dyrke efterafgrøder, som skal tilbageholde noget af det øgede kvælstofforbrug, som landbrugspakken ellers gav lov til.

Men der er tale om en overgangsordning i 2017 og 2018, påpeger Erling Bonnesen:

- Det er fint til at leve med.

- Jeg har fået mange tilbagemeldinger fra landmænd, der siger, at det giver en lille udfordring, men at de nok skal klare det.

Hos erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer ærgrer formand Martin Merrild sig ellers over EU's ændringer af pakken. Han kalder prisen for høj.

- Efterafgrødeordningen er meget kompliceret og kommer på et tidspunkt, hvor planlægningen af markarbejdet allerede er langt fremme, siger han.

Erling Bonnesen erkender, at der vil være "en lille ekstra styringsmæssig administrativ udfordring".

- Men det er stadigvæk en rigtig god landbrugs- og fødevarereform, som sikrer, at vi kan drive landbrug, skaffe arbejdspladser og vækst, samtidig med vi sikrer rent vand i hanerne.

- Landmændene kan give afgrøderne den gødning, de har behov for, og det giver mulighed for vækst.

Hos interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug er formand Flemming Fuglede Jørgensen dybt skuffet over ændringerne i landbrugspakken.

De er i hans optik så drastiske, at han tvivler på, at planen overhovedet kan gennemføres, udtaler han i en pressemeddelelse.

EU skærper også kravene til, hvor meget fosfor der må hældes ud over markerne, hvilket især vil ramme avlere med fjerkræ, mink og kvæg.

Meldingen fra EU hilses velkommen af både grønne organisationer og rød blok i Folketinget.

Socialdemokratiet og Enhedslisten, der fra begyndelsen har været modstandere af landbrugspakken, kræver aftalen genåbnet til forhandling. Men det kan Venstre med Erling Bonnesens ord "fuldstændig afvise".

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
Nyt skoleskyderi i USA - gerningsmand...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx