Af - 12/09-13 07:00

Simpelt dagskursus giver adgang til dødelig nervegasSimpelt dagskursus giver adgang til dødelig nervegas

Et bestået kursus i bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise fra Miljøstyrelsen giver direkte adgang til den dødelige nervegas, aluminiumsfosfid. Ekspert frygter, at det kan havne i de forkerte hænder.

storybild

Et bestået kursus i bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise fra Miljøstyrelsen giver direkte adgang til den dødelige nervegas, aluminiumsfosfid. Ekspert frygter, at det kan havne i de forkerte hænder. (Billede: Wikimedia Commons)

Tilmeld dig et fire timers kursus. Bestå en 15.minutters prøve. Og værs'go - så er du købeklar.

Med et såkaldt MX-certifikat i hænderne er du autoriseret til at købe nervegassen 'aluminiumsfosfid', som bruges til bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise.

Men sandheden er, at aluminiumsfosfid er lige så dødelig for mennesker, som det er for gnavere, og kan, i de forkerte hænder, bruges som et terrorvåben på fx en menneskepakket station som Nørreport.

På Miljøstyrelsens liste over af 'farer og faremærkning' har aluminiumsfosfid klassificeringen 'meget giftig' - den giftigste af i alt fire forhold.

- Jeg kan kun bekræfte, at det er en meget giftig gas, siger overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling/Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Peter Jacobsen, til Metroxpress.

Han understreger, at der endda ikke findes en direkte modgift, hvis man udsættes for nervegassen. Derfor kan det blive katastrofalt, hvis den havner i de forkerte hænder.

- Gassen har primært en effekt på lungerne, når man indhalerer den. Derefter angriber den cellerne i kroppen, så de til sidst lukker ned. Og det betyder, at man dør, siger Peter Jacobsen.

Han fastslår dog, at rummets størrelse og ventilation i høj grad vil spille ind, og at det derfor er et spørgsmål om dosis, hvis gassen skal være fatal.

Det er Miljøstyrelsen, der har ansvaret for kurset, og det eneste de kræver, hvis man vil deltage i kurset, er, at man fx fremviser et bevis for, at man er gartner eller landmænd.

Over for Metroxpress kan de ikke oplyse, om Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, som står for udstedelsen af certifikatet, har et samarbejde med PET om at videregive oplysninger om, hvem der har tilladelse til at købe aluminiumsfosfid.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI bekræfter rekord: Aldrig før har...
bt.dk
Nu afsløres kronprins Frederiks portræt
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx