Af - 28/05-14 13:00

Læger politianmeldt for at snage i ekskæresters medicinjournalerLæger politianmeldt for at snage i ekskæresters medicinjournaler

Statens Seruminstitut har siden 2011 måtte politianmelde syv læger og sygeplejersker for at slå medicinforbrug, som de ikke er patienter for, op i et it-system.

storybild

Syv læger og sygeplejersker er siden 2011 meldt til politiet for at snage i andre menneskers medicinforbrug (Billede: Elizabeth Dalziel,AP)

Det er ikke kun ugebladsjournalister, der er så nysgerrige, at de bryder loven for at skaffe fortrolige personoplysninger.

Statens Seruminstitut har siden 2011 måtte politianmelde syv læger og sygeplejersker for at slå medicinforbrug op i et it-system på patienter de ikke har i behandling.

Typisk snager de i medicinforbruget for ekskærester eller andre familiemedlemmer og sagerne ender normalt med at personen får en bøde, fortæller programleder Lene Ærbo fra Det Fælles Medicinkort.

- De slår op hvad de får af medicin. Og det er også ofte deres familiemedlemmer, der efterfølgende melder dem til os eller direkte til politiet, siger hun.

Hun fortæller at folk faktisk selv på deres side på sundhed.dk kan se, hvilke sundhedspersoner, der har kigget på deres medicinforbrug. Oven i dem Statens Serum Institut melder til politiet kommer der også politianmeldelser fra borgere.

Der har også været sager, hvor læger ved en fejl slår patienter op, der er skiftet til nye læger og folk, der har lavet identitetstyveri for at skaffe i medicin i en andens navn.

Formand for Lægeforeningen kalder sagerne alvorlige.

- Det er glædeligt, at tallet ikke er større. Men når det er sagt, så skal læger og andre sundhedsansatte selvfølgelig ikke bruge databaser til at slå helbredsoplysninger op på andre end deres patienter, siger Mads Koch Hansen.

Samme melding kommer fra formand Grete Christensen for Dansk Sygeplejeråd:

- Sagerne er få, men jeg er glad for at politiet tager dem alvorligt, fordi folks helbredsoplysninger er en privatsag.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rytteriet klar med nyt liveshow - men...
bt.dk
Øksemand fængslet: Grinede flere...
bt.dk
Politiet: Vi har fundet øksemandens...
bt.dk
Politiet efterlyser: Hvis du ser...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx