Af - 12/05-14 11:29; Opdateret: 12/05-14 18:07

Desperate forældre går under jorden med deres børnDesperate forældre går under jorden med deres børn

Hundreder af forældre nægter at udlevere deres børn til samvær med den anden forælder, fordi de frygter, at barnet lider overlast. Et hemmeligt netværk hjælper forældre med at flygte med børnene.

storybild

Sidsel Lyster er stukket af til udlandet med sine børn og kender flere andre, der har gjort det samme. (Billede: Finnur Justinussen)

Hun er overbevist om, at faren til hendes tre døtre har forgrebet sig på dem. Hun har taget dem med til Island for at holde dem væk fra ham, der på sin side nægter alle anklager. Og nu sidder hun varetægtsfængslet i Danmark, anklaget for bortførelse.

Men Hjördís Svan Aðalheiðardóttir er langt fra alene. Et netværk, der hjælper forældre i lignende situationer med at gå under jorden eller ligefrem flygte til udlandet, har siden 2009 været i kontakt med over 500 personer, fortæller en af netværkets initiativtagere Sidsel Lyster.

- Jeg har talt med 5-600 kvinder, hvis børn er blevet udsat for fysisk eller psykisk vold. Omtrent en femtedel af dem mener, at faren misbruger deres børn seksuelt, men ofte uden at de kan bevise det. Adskillige har levet under jorden i perioder på alt fra et par uger til flere år, fortæller hun, der selv er flyttet til Færøerne med sine tre børn, fordi hun ikke føler at de danske myndigheder kan beskytte hende og hendes yngste barn.

De to ældste børns far har hun efter eget udsagn et fint samarbejde med.

En anden af netværkets forældre er Laila Smillas Egensberg, der selv har levet under jorden med sin søn. Hun gætter på, at mellem 20 og 40 danske forældre bor i udlandet med deres børn for at undgå, at børnene skal blive udleveret til en voldelig forælder.

- Når folk opgiver alt og flygter til udlandet og skal starte helt forfra uden sikkerhedsnet er det ikke for sjov – så er den virkelig er gal. Mange af dem kan slet ikke komme tilbage igen, for så vil de blive sigtet for børnebortførelse, siger hun.

Mor mistænker far for at misbruge deres tre døtre – nu sidder hun i fængsel
Mor mistænker far for at misbruge deres tre døtre – nu sidder hun i fængsel

Hos Børns Vilkår har Camilla Terndrup forståelse for, at forældre kan blive desperate, når de oplever, at myndighederne ikke tror dem.

- Dilemmaet er velkendt, og vi ser eksempler på forældre, der oplever, at de ikke kan beskytte deres børn, og derfor går under jorden. Når det er sagt, er der modsat desværre også eksempler på, at der er tale om chikane og at anklagerne er overdrevne eller direkte opdigtede, siger hun.

Far til bortførte børn kræver 100.000 i erstatning
Far til bortførte børn kræver 100.000 i erstatning

- Nogle familier ender i en kasse, hvor myndighederne beslutter, at der er ikke noget i det, det er ren manipulation. Hvor man ikke kan bevise, at der er omsorgssvigt, og myndighederne opfatter det sådan, at barnet er manipuleret til at sige de ting, det gør, tilføjer Camilla Terndrup.

Hun understreger, at det ikke er en god løsning for barnet at den ene forælder stikker af med det:

- Det er dybt traumatisk for disse her børn, og det er rigtig trist, at det ender der, og at vi ikke som samfund kan hjælpe de forældre før de bliver så desperate. Du river jo barnets rødder op, og nogen kan aldrig vende tilbage, påpeger hun.

Oliversagen fortsætter: Danmark skal ændre regler
Oliversagen fortsætter: Danmark skal ændre regler

Børns Vilkår mener, at løsningen er bedre rådgivning til familierne, men anerkender, at det ikke altid er muligt at samarbejde sig ud af problemerne:

- Man siger, at barnet har ret til to forældre, og derfor har begge forældre lige ret til barnet, men man bør beskytte børn mod omsorgssvigt og overgreb – det bør gå forud for alting. I nogle tilfælde kommer barnets ret til to forældre til at gå forud for barnets ret til beskyttelse, mener hun.

- Det nytter ikke noget, at der er seks måneders ventetid i Statsforvaltningen, og at disse her sager kører i flere år. Det påvirker børnenes trivsel og udvikling markant, understreger Camilla Terndrup.

LÆS OGSÅ: Børn og forældre får aldrig erstatning for dødelige lægefejl

LÆS OGSÅ: Næsten 10 procent norske kvinder er voldtægtsofre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-formand i krig om toppost i...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Det gik galt på scenen: Her er...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx