Af Ritzau - 26/03-17 20:07

Regeringen må snart forholde sig til russisk gasledningRegeringen må snart forholde sig til russisk gasledning

Inden for uger lander en officiel ansøgning om opførsel af en russisk gasledning på regeringens bord.

storybild

Tysklands tidligere socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder er formand for det russisk-ejede Nord Stream-projekt. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Eric Feferberg)

Danmark tvinges til snart at tage stilling til den russiske gasledning Nord Stream 2, da en officiel ansøgning bliver indgivet inden for få uger. Det skriver DR.

Nord Stream 2 skal gå igennem Østersøen og dansk farvand. Derfor skal Danmark tillade opførslen af gasledningen. Der er dog tale om en prækær politisk beslutning.

- Vi har en klar tidsplan, og vi går efter tilladelserne i de relevante lande i de næste par uger, siger Ulrich Lissek, kommunikationschef i selskabet Nord Stream 2, til DR Nyheder.

Der er flere grunde til, at Nord Stream 2 er en problematisk sag for regeringen.

For det første er forholdet til Rusland efter landets annektering af Krim-halvøen og engagementet i konflikten i Ukraine iskoldt.

For det andet vil ledningen tillade Rusland at eksportere gas uden om en række østeuropæiske lande, der derved mister indtægter og bliver sårbare over for et russiske stop for gasleverancer til landene.

Mens gasledningen på overfladen er et privat projekt udført at det russiske energiselskab Gazprom er det dermed også et storpolitisk spørgsmål.

Det har flere gange fået statsminister Lars Løkke Rasmussen til at forsøge at få en holdning til ledningen ud af EU, dog uden held.

Gasledningen skal gå gennem en stribe europæiske nationers farvand, der i blandt Danmark og Sverige. Planerne er, at den skal være mere end 1200 kilometer lang og forsyne nok gas til at opvarme 26 millioner hjem.

Der ligger allerede en gasledning i Østersøen, nemlig Nord Stream 1. Den blev åbnet i 2011.

Også Nord Stream 1 har været kontroversiel. Ikke mindst fordi den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder blev bestyrelsesformand for selskabet bag efter sin embedsperiode.

Han fik stor kritik for at kramme Ruslands præsident, Vladimir Putin, i 2014, da krisen mellem EU og Rusland rasede på sit højeste. Det gjorde han under et besøg i landet i sin egenskab af formand for Nord Stream.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspertens bud: Så meget tjener prins...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Republikansk medarbejder fyret:...
bt.dk
Mogens Palle afslører snedig plan:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx