25/04-15 22:56

Juraeksperter: Ny lov vil ramme asylansøgere hårdtJuraeksperter: Ny lov vil ramme asylansøgere hårdt

Det vil svække ansøgere til humanitært ophold i Danmark, hvis nyt lovforslag fra Justitsministeriet bliver vedtaget, siger juraeksperter til Politiken.

storybild

Justitsministeriet barsler med et nyt lovforslag, som ifølge juraeksperter vil svække forholdene for asylansøgere til humanitært ophold i Danmark, skriver Politiken søndag. (Billede: Polfoto)

Selv ser Justitsministeriet det som en styrkelse af retsstillingen for ansøgere til humanitært ophold i Danmark, men flere juraeksperter mener, at et nyt lovforslag fra ministeriet snarere er en udhuling af retssikkerheden.

Det skriver Politiken søndag.

Forslaget skal ifølge avisen flytte kompetencen til at afgøre sager om humanitært ophold fra Justitsministeriet til Udlændingestyrelsen med klageadgang til Flygtningenævnet, hvorved der vil blive indført et to-instans-princip.

Asylansøgere, som får afslag på humanitært ophold, vil altså fremover, hvis forslaget bliver vedtaget, kunne klage til Flygtningenævnet. Dette vil, skriver ministeriet i sit forslag, 'styrke ansøgernes retssikkerhed'.

Men selv om kompetenceoverførslen ifølge et høringssvar fra Institut For Menneskerettigheder indeholder flere positive elementer, så advarer både instituttet, Advokatrådet, Retspolitisk Forening og Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, over for Politiken om, at forslaget svækker retssikkerheden, fordi det ikke længere vil være muligt at gå til domstolen og få prøvet sin sag.

En afgørelse fra Flygtningenævnet er nemlig endelig.
Forslaget vil også afskære en ansøger fra at klage til ombudsmanden.

Formanden for Retspolitisk Forening, advokat Bjørn Elmquist, kalder det et dårligt bytte:

-Det er da fint nok, at man styrker klagemuligheden, ved at man kan gå til Flygtningenævnet, men det er et dårligt bytte, når det til gengæld betyder, at domstolsprøvelsen bliver skåret fra, siger han til Politiken Søndag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx