Af - 10/05-14 14:30

Forsvaret overvejer at sagsøge producent bag helikoptermotorerForsvaret overvejer at sagsøge producent bag helikoptermotorer

Nye reservedele er på vej til forsvarets problemramte helikoptere. Forsvaret overvejer samtidig sagsanlæg mod motorproducent.

storybild

EH-101 har tilbragt langt mere tid på landjorden end ventet. (Billede: Polfoto)

De gentagne problemer de skandaleramte EH-101-helikoptere får nu forsvaret til undersøge, om der kan lægges sag an mod den franske motorproducent Turbomeca. Det fremgår af en orientering fra forsvarschef Peter Bertram til forsvarsminister Nicolai Wammen om arbejdet med at skaffe reservedele til helikoptermotorerne.

- Afslutningsvis kan jeg oplyse, at der sideløbende gennemføres vurdering af Forsvarets retsstilling i forhold til at kunne gøre erstatningskrav gældende overfor motorproducenten, skriver forsvarschefen.

Motoren kan gå i stå i forsvarets helikoptere
Motoren kan gå i stå i forsvarets helikoptere

Midt i april kom det frem, at forsvaret har været nødt til at holde seks af 14 EH 101-helikoptere på jorden, fordi motorerne kunne sætte ud under flyvningen, så helikopterne risikerede at falde ned. De tekniske problemer skyldes, at producenten Turbomeca har foretaget en ”modifikation” af motorernes brændkammer.

Helikopterflyvning stopper efter klager
Helikopterflyvning stopper efter klager

I orienteringen til forsvarsministeren kan forsvarschef Peter Bartram imidlertid fortælle, at det er lykkedes Turbomeca at fremskaffe ”et antal ikke-modificerede brændkamre, som vil blive installeret i de danske motorer med henblik på at sikre et tilstrækkeligt antal operative motorer til understøttelse af forsvarets opgaver”.

Forsvarschefen mister ansvaret for indkøb
Forsvarschefen mister ansvaret for indkøb

Med de nye brændkamre forventer forsvaret at have 32 motorer klar ”medio 2014”. Det skulle være nok til både at kunne bruge EH-101-helikopterne i det hjemlige beredskab og til troppetransporter i Afghanistan.

Forsvaret efter kritik: Det skal være realistisk
Forsvaret efter kritik: Det skal være realistisk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny tendens inden for dating? Jeg går...
bt.dk
Prins Nikolai klar til helt nyt liv...
bt.dk
Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Politiet leder efter denne bil: Mand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx