Af - 11/01-17 18:23

Unge kan ikke finde ud af at googleUnge kan ikke finde ud af at google

Børn og unge bruger Google frem for biblioteket, når de skal finde informationer, men eleverne kan ikke finde ud af at søge korrekt, mener folkeskolelærer.

- Nogle gange kan det godt være svært at søge på internettet, fordi der ikke kommer de ting frem, som jeg gerne vil have. Men så er det nok, fordi jeg har søgt på det forkerte ord, fortæller 11-årige Karen Kjær Knudsen, der altid vælger den information på nettet, som hun synes er mest spændende.

Karen går i 5A på privatskolen Thomasskolen i Skovlunde. Hun er en af de mange unge, som bruger internettet frem for bøger fra skolebiblioteket, når der skal findes oplysninger til oplæg og opgaver i skolen.

- Google er blevet den vigtigste kilde til information blandt unge mennesker. Men de unge ved meget lidt om at søge efter ordentlige informationer på nettet, og der er vi nødt til at træde i karakter som lærere, siger underviser på Thomasskolen og cand.pæd. i didaktik Ken Dolva, efter han har færdiggjort et speciale om Google-generationen i klasserummet”.

Nu skal man søge på nettet
Fra maj får elever adgang til internettet ved deres skriftlige prøve i dansk til folkeskolens afgangsprøve, og det stiller krav til både elever og læreres søgekompetencer på nettet:

- Der er helt formelle krav nu til lærere om, at elever skal søge kvalificeret, effektivt, kildekritisk og kunne bearbejde de informationer, de finder på internettet, siger Ken Dolva, der fortæller, at elevernes manglende evne ofte giver fejl, så de får et dårligere resultat:

- Jeg havde på et tidspunkt nogle elever, som skulle lave et foredrag om Ghandi. De gik ind på en hjemmeside, der hed Astro Service og noget med Ghandi, men det var i virkeligheden en astrologisk forening, der havde udgivet det. Der var et horoskop på siden, og det tænkte de ikke nærmere over, siger Ken Dolva, der fortæller, at eleverne endte med at bruge informationer fra hjemmesiden, og derfor ikke forholdt sig kritisk i sin søgen.

Her er de mest googlede ord i Danmark i 2016
Her er de mest googlede ord i Danmark i 2016

Man skal lære det tidligt
På Thomasskolen er der indført kurser i internetsøgning, så eleverne så tidligt som muligt lærer, hvordan de finder frem til de rigtige oplysninger. En af dem, som har været på kursus, er den 15-årige Maria Neumann Oest, der går i 9Z på Thomasskolen. Hun bruger oftest internettet, når hun skal finde informationer:

- Nogle gange kan det være svært at finde det rigtige, fordi de skriver nogle forskellige ting, og så bliver jeg i tvivl om, hvad der er rigtigt. Men jeg tager altid det, der er mest realistisk i forhold til mit emne og fra de sider, som jeg kender, siger Maria Neumann Oest, der nu føler sig godt klædt på til folkeskolens afgangsprøve om et par måneder.

Mød Ken og Karen i videoen øverst.

Erhvervsmand taber opgør med Google om at blive glemt
Erhvervsmand taber opgør med Google om at blive glemt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx