Af - 19/05-16 07:40

Elefanten kan blive det næste vilde dyr i Danmarks naturElefanten kan blive det næste vilde dyr i Danmarks natur

Forskere ønsker at genindføre vilde elefanter og andre dyr fra mellemistiden i den danske natur. Målet er at sikre bæredygtig natur. Men det er for risikabelt, advarer forsker

storybild

I en periode på fire år skal Jens-Christian Svenning stå i spidsen for et projekt, hvor han sammen med andre forskere skal undersøge, hvilken rolle store dyr som for eksempel elefanten har i økosystemerne, blandt andet med sigte på at fremme en selvplejende artsrig natur i en verden med masser af mennesker. (Billede: Sonny Munk Carlsen)

Hvis det står til en række danske og internationale forskere, vil der ikke gå mange år, før der igen lever vilde elefanter i Europa, herunder i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Elefanter har nemlig været en del af den europæiske natur i millioner af år, blandt andet under den seneste ­mellemistid for ­cirka 125.000 år siden, hvor den fem meter høje skov­elefant gik rundt sammen med kronhjorte blandt bøge- og egetræer. Og forskerne mener derfor, at det kunne være en god idé, hvis vi genindfører store dyr som blandt andre elefanten i naturen, hvor de tidligere har haft vigtige funktioner, så de kan være med til at genskabe en mangfoldig natur. Helt uden indblanding af mennesker eller brug af maskiner.

Flyselskab bøjer reglerne: Redder kæledyr fra brand
Flyselskab bøjer reglerne: Redder kæledyr fra brand

Elefanten har været en del af vores økosystem før og hører derfor til gruppen af de store dyr, som kunne være spændende at få tilbage, fordi den kan være med til at sikre en selvplejende natur. Men det skal selvfølgelig ske under kontrollerede former, hvor det i første omgang vil være på et meget begrænset, indhegnet område. Hvis det så viser sig at være lovende, kunne jeg godt forestille mig, at vi på sigt kan opleve vilde elefanter igen herhjemme.
Det siger Jens-Christian Svenning, der er professor ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, og en af de føren­de forskere inden for samspillet mellem menneske og natur og betydningen af klimaforandringer for den biologiske mangfoldighed.

Det er også på grund af denne forskning, han netop som den første i landet er blevet tildelt Dronning Margrethes Videnskabspris og for nylig har modtaget en bevilling på knap 14 millioner kroner fra Carlsbergfondet.

I en periode på fire år skal Jens-Christian Svenning stå i spidsen for et projekt, hvor han sammen med andre forskere skal undersøge, hvilken rolle store dyr som for eksempel elefanten har i økosystemerne, blandt andet med sigte på at fremme en selvplejende artsrig natur i en verden med masser af mennesker.

Idéen med at genudsætte ellers forsvundne dyrearter i naturen for at genoprette dens økologiske funktioner kaldes ”rewilding”, som på dansk betyder ”at gøre noget vildt igen”.

Elefant dør efter 34 år under elendige forhold
Elefant dør efter 34 år under elendige forhold

Men ikke alle forskere ser lige positivt på idéen med at genudsætte oprindelige dyrearter i naturen. David Bravo Nogues er lektor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, og han er skeptisk over for ”rewilding”.

- Det er der flere grunde til, men først og fremmest fordi man dybest set ikke ved, hvad der vil ske, når man genudsætter dyr i en natur, hvor de ikke har været i flere tusinde år. Det kan godt være, at både bisoner og elefanter var her engang, men Danmark i dag er ikke det samme som for 10.000 år siden. Så i stedet for at eksperimentere med at sætte så store dyr ud i økosystemerne, synes jeg hellere, man skulle fortsætte med den naturforvaltning, man véd virker. Det andet kan være alt for risikabelt, siger David Bravo Nogues til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Elefant dør af udmattelse efter at have slæbt rundt på turister

LÆS OGSÅ: Elefant har elendig Valentines - går amok efter afvisning fra hun-elefant

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx