Tilrejsende tyve fra Chile valfarter til DanmarkTilrejsende tyve fra Chile valfarter til Danmark

Chilenere topper listen over de udlændinge, der oftest blev sigtet for indbrud i private hjem sidste år.

storybild

Arkivfoto (Billede: Unger jan)

Det er ofte rumænske eller litauiske kriminelle, der stjæler overskrifterne, når det handler om organiserede indbrud i Danmark.

Men den nationalitet, som hyppigst blev sigtet for indbrud i private hjem i Danmark sidste år, rejste noget længere end fra Østeuropa. De kom nemlig fra Chile.

De seneste tal fra Rigspolitiet viser således, at chilenske indbrudstyve stod for 555 ud af de i alt 1.536 sigtelser mod tilrejsende tyve i 2014.

Ifølge politikommisær Jesper Beuschel fra Rigspolitiets NEC-afdeling har politiet da også haft øget fokus på de chilenske indbrudstyve de senere år.

-Det er nogle få grupper på mellem fire og seks personer, der virkelig rykker. De har en utrolig stærk fokus på kriminalitet og en meget høj frekvens af indbrud. Der er intet tilfældigt over det. Det er meget organiseret, siger Jesper Beuschel.

Konservative vil af med fotovognene igen
Konservative vil af med fotovognene igen

Tyvene rejser typisk fra Chile til Spanien eller Italien og herfra videre i bil op gennem Europa eller med fly videre til Danmark.

- De kommer til Danmark fuldt vidende om, hvad de skal. De kender geografien og ved, hvordan de kan sende tingene ud af landet eller afsætte dem. De har en stærk organisering for at udnytte tiden fuldt ud og kan få assistance fra herboende, siger Jesper Beuschel.

Folketingsmedlem afslører sin kriminelle fortid
Folketingsmedlem afslører sin kriminelle fortid

Tendensen får Dansk Folkeparti til igen at forsøge at slå et slag for, at en mere effektiv grænsekontrol bliver genindført i Danmark.

- Og så skal de udenlandske kriminelle afsone i hjemlandet. De skal ikke i danske fængsler, lyder det fra retsordfører Peter Skaarup (DF).

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er uenig. Hun mener modsat, at opgørelsen viser, at Europol-samarbejdet virker, og at øget grænsekontrol ikke vil have en effekt på indsatsen over for udenlandske kriminelle.

- Der er intet, der peger på, at det vil stoppe de kriminelle med grænsekontrol. Problemet er, at man ikke bare kan stoppe folk, der kører over grænsen, hvis man ikke kan pege på, hvad de har gjort. Derfor er samarbejde mellem politiet på tværs af lande løsningen, siger Trine Bramsen, som mener, at opgørelsen bekræfter, at indsatsen virker.

Idiot tyv glemmer gevinster ved indbrud
Idiot tyv glemmer gevinster ved indbrud

- Stigningen er et udtryk for, at man er blevet bedre til at fange dem. Politiet er blevet bedre til at udveksle oplysninger om det, der bliver stjålet, på tværs af landene. Det er en positiv udvikling, for antallet af indbrud er også faldet markant

LÆS OGSÅ: Alaa fra ‘Popstars’: Jeg skal snart i fængsel

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx