Af - 08/12-16 17:59

Danmark sørger over dræbt betjent - hvorfor gør vi det ikke, når pædagoger dør?Danmark sørger over dræbt betjent - hvorfor gør vi det ikke, når pædagoger dør?

Siden 2012 er fem ansatte i psykiatrien blevet dræbt. Dog fik ingen af de afdøde samme opmærksomhed fra statsministeren, som den han gav til ære for den dræbte betjent.

storybild

Blomster på gerningsstedet ved Politigården i Albertslund, hvor en 43-årige politimand blev skudt i hovedet tirsdag. Onsdag blev han erklæret død. (Billede: ida Guldbæk Arentsen)

Onsdag afgik politibetjenten Jesper Jul ved døden, efter han tirsdag morgen blev skudt i hovedet af det, der formodes at være en psykisk syg gerningsmand.

Meddelelsen om betjentens død fik omgående en lang række politikere til at udtrykke deres sorg over drabet, og statsminister Lars Løkke Rasmussen udsendte en pressemeddelse, hvori han udtrykte sorg og medfølelse med den dræbtes familie og kolleger.

Kort efter afholdt Lars Løkke Rasmussen et pressemøde i spejlsalen, hvor han fulgte op på pressemeddelsen.

Ministre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbud
Ministre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbud

- Han har betalt den allerhøjeste pris, man kan betale, når man passer på andre, lød det fra statsministeren, der lagde vægt på, at politibetjenten var offentligt ansat i en funktion, hvor man passer på sine medborgere.

Siden 2012 er fem ansatte i psykiatrien på samme måde blevet dræbt. De blev dræbt, mens de udførte deres job som offentligt ansatte, og de blev dræbt, mens de passede på deres medborgere. Og fælles for dem er, at de blev dræbt af et menneske, der var psykisk syg.

Ligheder og forskelle

Men her hører lighederne mellem drabet på betjenten og de fem ansatte i psykiatrien også op.

For hvor drabet på betjenten i Albertslund - og drabsforsøget på en betjent på Christiania i oktober - fik statsministeren og partiledere til tasterne og mikrofonerne, så var der anderledes tavst ved drabet på de ansatte i psykiatrien.

Trods milliardløft er der færre penge til psykisk syge
Trods milliardløft er der færre penge til psykisk syge

Blomster ved ishuset i Dollerup Bakker, hvor en 46-årig pædagog blev dræbt den 9 februar 2012.

Og den forskel har formanden for FOA, Dennis Kristensen, også bemærket.

Han er tilfreds med, at statsministeren har udtrykt sin sorg over drabet offentligt, da det er vigtigt, de skiftende regeringer tager ansvar for de offentligt ansattes liv og førlighed, men:

- Det havde jeg gerne set, at skiftende regeringer også havde gjort på de mange andre områder, hvor offentligt ansatte er udsat for vold og trusler. Ved drabet på en social- og sundhedsassistent på Bostedet Lindegården, der var det femte drab på et bosted for mennesker med psykiske lidelser siden 2012, der brugte vi som eksempel, at det sandsynligvis havde været lettere at få samfundet og politikere til at reagere, hvis det havde være en politimand, der var blevet dræbt, siger Dennis Kristensen til Metroxpress.

Regionerne er tilfredse med antallet af psykiatrisenge
Regionerne er tilfredse med antallet af psykiatrisenge

Mere fokus på 'mandefag' end 'kvindefag'

Dennis Kristensen understreger, at han har den dybeste respekt og medfølelse med den dræbte betjent og hans familie, og at Lars Løkke Rasmussens store fokus på drabet betyder, at der fremover vil blive sat fokus på alle drabssager, hvor medarbejdere mister livet fordi de udfører deres job.

- Jeg håber ikke, at det at Statsministeren kommer på banen i tilfælde af drab på politimænd er et udtryk for, at der er mere fokus på såkaldte mandefag end kvindefag, eller at det er et udtryk for en ofte udtrykt holdning om, at ansatte i psykiatrien skal acceptere, at vold og trusler er en del af hverdagen, fordi de arbejder med deres fag, siger Dennis Kristensen.

Politiets teknikere arbejder på bostedet Saxenhøj i Sakskøbing, hvor en læge og en socialrådgiver blev dræbt af en psykisk syg beboer den 7. maj 2014.

Samfundsforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, har også noteret sig, at der er anderledes stille, når eksempelvis en pædagog, socialrådgiver eller sosu-assistent bliver dræbt af psykisk syge beboere.

Psykiatri: Ny garanti kan ramme de sygeste
Psykiatri: Ny garanti kan ramme de sygeste

Svigt hos politikere

Han peger på, det kan spille ind, at de grupperne ikke nyder samme anseelse i samfundet.

- Der er en statusforskel. En sosu-assistent har ikke samme status i samfundet som en politimand. Politiets status er grundlæggende højere, og det kan uden tvivl spille ind, når man ser reaktionerne. Når man ikke nyder den samme respekt, så oplever man heller ikke den samme adfærd ved dødsfald. siger Johannes Andersen til Metroxpress og peger på, at selvom der ikke er tale om decideret disrespekt, så er der tale om en form for svigt fra politikernes side.

- Der ligger et svigt hos politikerne, når de ikke på samme måde anerkender den risiko forskellige ansatte har. Det er der en del politikere, der ikke gør, og det er en form for svigt, siger Johannes Andersen.

2. december 2013 blev en 37-årig kvindelig sosu-assistent dræbt af en psykisk syg beboer på Bostedet Ringbo i Roskilde

Professor: Pilleforbrug i psykiatrien er skadeligt
Professor: Pilleforbrug i psykiatrien er skadeligt

Men ifølge politisk rådgiver Rasmus Jønsson, så hænger de forskelligartede politisk udmeldinger muligvis sammen med, at politiets uniform på en måde er selve symbolet på vores demokrati.

Angreb på grundlæggende værdier

- Det er på en eller anden måde mere officielt, når en politimand bliver dræbt i tjeneste. Det er en, der værner om demokratiet og lov og orden, og derfor bliver angrebet hurtigt et angreb på grundlæggende værdier. Og derfor er der også en hurtigere reaktion, når det er en politimand i tjeneste. Alle vil gerne ud og markere, det er en alvorlig sag, siger Rasmus Jønsson til Metroxpress.

Men selvom politikerne er hurtige til at udtrykke sorg og sympati ved betjentens død, så bør de samme politikere måske også være lidt mere fremme i skoene, når en ansat i psykiatrien bliver dræbt.

- Man kan sagtens argumentere for, at politikere bør komme mere frem og italesætte situationen yderligere, når en ansat i sundhedsvæsenet bliver dræbt. Det bør de gå ud og tage klarere afstand fra, siger Rasmus Jønsson.

Metroxpress har bedt om en kommentar fra statsministeriet, men de er ikke vendt tilbage.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Se billederne: FCM hyldet i stor stil...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx