Af Lars Dinesen - 18/05-15 11:50

Folketingsmedlemmer scorer millioner på politisk arbejdeFolketingsmedlemmer scorer millioner på politisk arbejde

25 folketingspolitikere tjente sidste år ekstra penge ved kommunalpolitik. Valgforsker er overrasket.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Davali Philip)

På tværs af partierne i Folketinget tjener adskillige medlemmer titusindvis af kroner ved ekstra arbejde i eksempelvis kommunalbestyrelser eller ved bestyrelsesarbejde i offentlige eller private selskaber.

Det viser en kortlægning af samtlige 25 dobbeltmandaters vederlag, som Ugebrevet A4 har gennemført. 10 af folketingsmedlemmerne tjente over en million kroner på det politiske dobbeltarbejde.

Kortlægningen viser, at 25 folketingsmedlemmer fra Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance tjener mellem 92.000 og 529.000 kroner ud over de knap 700.000 kroner, som de får som folketingsmedlemmer.

Hos Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten er der regler om, at man ikke må have dobbeltmandater. Men i flere tilfælde er der givet dispensation, da medlemmerne ikke genopstiller ved det kommende folketingsvalg.

Corydons ministerium sov fra markant lavere advokatsalær
Corydons ministerium sov fra markant lavere advokatsalær

Topscoreren på listen er Venstres Lars Christian Lilleholt. Han tjener over en million kroner ved sit politiske arbejde, da han også sidder i Odenses byråd. Det har han gjort i 14 år, og ifølge A4 havde han ingen afbud til byrådsmøderne i 2014.

- Jeg oplever det som en gevinst at sidde begge steder, og det gør vælgerne tilsyneladende også. Jeg har aldrig oplevet, at det var nogen udfordring at være valgt begge steder, og siden 2001, hvor jeg blev dobbeltmandat, har jeg haft stigende stemmetal, siger Lars Christian Lilleholt til Ugebrevet A4.

Det kommer bag på valgforsker, professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, at politikere med en stol i både Folketinget og en kommunalbestyrelse kan tjene over en million kroner om året.

Venstre giver Løkke lønforhøjelse: Så meget får formanden
Venstre giver Løkke lønforhøjelse: Så meget får formanden

- Jeg tror, at den nye viden om dobbeltmandaternes høje indtægter sagtens kan generere en vis modstand hos vælgerne. Nogle vælgere vil være skeptiske og begynde at stejle over de høje vederlag, siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

LÆS OGSÅ: Klaus Bondam afslører 'Vild med dans'-løn: Så meget fik han

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er BTs karakterer: Vejret var...
bt.dk
Tv-kokken Jamie Oliver i knæ: Derfor...
bt.dk
Ekspert: Modegigant booker ikke prins...
bt.dk
Flot anerkendelse! Superliga-dansker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx