Af Ritzau - 11/10-16 17:19

Frifundet for menneskesmugling: Kun en lille sejrFrifundet for menneskesmugling: Kun en lille sejr

Fire unge bruger frifindelse for menneskesmugling til at kritisere dansk udlændingelovgivning.

storybild

Efter at være blevet frifundet for at smugle flygtninge til Sverige holdt (fra venstre) Calle Emil Janssen Vangstrup, Annika Holm Nielsen, Mimoza Murati og Reem El-Awwad pressemøde, hvor de kritiserede dansk udlændingelov. (Billede: Free)

- Vi er lykkedes med vores mission, som var at få skabt fokus på den uretfærdige danske udlændingelovgivning. Men familier er stadig splittet på grund af lukkede grænser. Så det er kun en lille sejr.

Sådan lyder det fra 25-årige Annika Holm Nielsen, der er en af de fire personer, som Københavns Byret tirsdag eftermiddag har frifundet for menneskesmugling.

De var anklaget for at have sejlet flygtninge til Sverige i september sidste år.

Anklagemyndighedens bevismateriale bestod af avisartikler, radioklip og tv-indslag, hvor smuglingen var blevet omtalt, og hvor de tiltalte selv havde udtalt sig.

Men retten mente alligevel ikke, at det kunne bevises, at de faktisk havde smuglet flygtninge over sundet.

Efter domsafsigelsen holdt de fire frifundne et pressemøde sammen med "Medmenneskesmuglerne", som er et netværk af folk, der hjælper flygtninge gennem lande og over grænser.

- Vi har det godt, men der er stadig mange, der har det skidt. Vi er ikke glade, før der er et globalt retssystem, der behandler alle som lige, siger Mimoza Murati, som var tiltalt for at have smuglet én flygtning til Sverige.

Det samme var 24-årige Reem El-Awwad.

25-årige Annika Holm Nielsen, som er aktiv i Enhedslisten, stod til at få fængselsstraf, hvis hun blev kendt skyldig i anklagerne mod hende. Hun var tiltalt for at havde fragtet i alt 17 personer over sundet. 14 på egen hånd.

21-årige Calle Emil Janssen Vangstrup var tiltalt for at hjælpe med at smugle tre af de 17 personer over.

Forsvarsadvokaterne påpegede i retten, at politiet ikke havde talt med de personer, der angiveligt var blevet smuglet til Sverige. Derfor var der reelt ikke ført bevis for, at de tiltalte faktisk havde smuglet flygtninge.

Efter domsafsigelsen vil de frifundne ikke svare på, om de overhovedet har smuglet flygtninge, selv om især Annika Holm Nielsen tidligere har kaldt sig "menneskesmugler" i blandt andet et DR-program.

Anklagemyndigheden vil nu tage stilling til, om den vil anke sagen til landsretten.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx