Af - 12/02-14 09:23; Opdateret: 12/02-14 10:57

Hver anden teenager får de mest farlige p-pillerHver anden teenager får de mest farlige p-piller

Godt halvdelen af unge piger får p-piller, som giver størst risiko for død og blodpropper.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Selv om antallet af helt unge kvinder, der får de særligt farlige piller faldt markant i 2012, halvdelen af de danske hver anden teenagere fortsat de farligste p-piller.

I følge Seruminsituttets bivirkningbase, Medsstat, fik cirka 55.000 piger mellem 10 og 19 år i 2012 fortsat de særligt farlige p-piller, de såkaldte 3. og 4.generationspiller, som Sundhedsstyrelsen ellers har advaret mod siden 2008. Kun knap 55.000 teenagere fik de billigere og mere sikre 1. og især 2. generationspiller.

Jeanette var kun 15 år da hun blev ramt af en blodprop
Jeanette var kun 15 år da hun blev ramt af en blodprop

Sundhedsstyrelsens opfordringer til at bruge de ældre og sikrere piller skyldes, at risikoen for at 3. og 4 generationspiller giver blodpropper i vener, lunge eller hjertet øges fra 5 til 12 gange sammenlignet med1. og 2.generationspiller, ifølge det europæiske medicinorgan, EMA.

Formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Kresten P. Petersen, opfordrer da også til skærpet opmærksom:

- Vi har vidst siden siden midt i 90erne, at 3. generationspillerne indebærer en større risiko for vene-blodpropper. Og selvom p-piller er et meget sikkert præparat, skal vi naturligvis være opmærksomme på bivirkninger, da det jo er raske mennesker der får dem, siger han til Metroxpress.

I Sundhedsstyrelsens afdeling for overvågning af lægemidler og medicinsk udstyr, beklager man da de mange 3. og 4.generationspiller til teenagerne:

- Det vigtige er, at læger gør kvinder opmærksomme på den risiko, der er forbundet med at tage p-piller generelt og i særlig grad med 3. og 4. generation, siger overlæge Doris Stenver og fortsætter:

- Kvinderne skal kende risici, så de kan vælge, hvilken prævention der er bedst for dem. Men også så de forstår symptomerne, hvis uheldet er ude, siger Doris Stenver.

265.000 kvinder får de farligste p-piller
265.000 kvinder får de farligste p-piller

.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensberømt ø lukker
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Her er sidste deltager i 'Toppen af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx