Af - 21/05-14 18:15

Supermarkedernes kølediske bugner af GMO-kødSupermarkedernes kølediske bugner af GMO-kød

Mange danske svin, køer og fjerkræ lever af gensplejset foder. SF's Margrete Auken foreslår en mærkningsordning.

storybild

Danske forbrugere kan i dag ikke vide, om det kød, de køber, kommer fra dyr, der har fået genmodificeret foder. Det vil SF lave om på. (Billede: Polfoto/arkiv)

Når du handler kød i supermarkedet er der en god chance for, at dyrene er blevet fodret med genmodificeret foder, også kaldet GMO-foder.

Mindst 15 procent af de danske svin, køer og fjerkræ, der havner i supermarkedernes kølediske, er blevet fodret med GMO-foder. Det viser en ny beregning, SF har foretaget på baggrund af tal fra Fødevarestyrelsen.

Tv-kok serverede mishandlede dyr
Tv-kok serverede mishandlede dyr

- Rigtig mange borgere i Danmark og hele EU vil ikke have GMO, og vi vil vide om de dyr, vi sætter tænderne i, er fodret med det. Vi vil have lov til at vælge det fra, siger SF's medlem af Europaparlamentet Margrete Auken til metroxpress.

Derfor foreslår hun nu, at der indføres en mærkningsordning. GMO har nemlig negative konsekvenser for miljøet, og ifølge Auken er det også uklart, om der er negative sundhedskonsekvenserne af det genmodificerede foder.

Stop for svineri med 100.000.000.000 plastikposer årligt
Stop for svineri med 100.000.000.000 plastikposer årligt

Meningsmålinger har tidligere vist, at danskerne er imod GMO-foder og ønsker en mærkningsordning, men hos DTU Fødevareinstituttet kan specialkonsulent Jan W. Pedersen dog ikke helt få øje på behovet.

- Sundhedsmæssige og miljømæssige problemer er blevet ryddet af vejen, før man giver en godkendelse. Den godkendelse der skal til, er langt mere krævende end for traditionelle fødevarer – genmodificeret foder bliver undersøgt meget grundigt af mange eksperter inden det bliver tilladt, siger han.

Denne plakat er det mest blærede du ser i valgkampen
Denne plakat er det mest blærede du ser i valgkampen

Margrete Auken holder dog fast i behovet:

- EU-kommissionen og fødevareagenturet er alt for tæt på fødevareindustrien, og derfor ville det være allerbedst med et forbud mod GMO-foder, men en mærkningsordning er et skridt på vejen, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stjernen fortæller om rædselsaften:...
bt.dk
Mascha Vang afslører: To nye...
bt.dk
Knust Klopp efter målfest: 'Det er...
bt.dk
Gravid politiker sender Nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx