Af Katrine Frederikke Wandrup - 05/10-17 17:59

Store demonstrationer i hele landet: Studerende siger nej til nedskæringerStore demonstrationer i hele landet: Studerende siger nej til nedskæringer

Torsdag kulminerede undervisningsnedlæggelse og aktivisme på gymnasier og erhvervsuddannelser i fem store demonstrationer i hele landet, hvor de unge sagde nej til nedskæringer på uddannelse.

storybild

Demonstrationen på Nytorv i København.

Tusindvis af gymnasie- og erhvervsuddannelseselever samlede sig torsdag i de store danske byer for at demonstrere mod regeringens planer om at skære to procent på uddannelse om året frem til 2021. Det svarer ifølge tal fra Uddannelsesalliancen til 14,7 milliarder kroner.

Demonstrationerne blev afholdt i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Rønne, hvor op mod 3.300 studerende gik på gaden for at sige nej til nedskæringer og dermed de forringelser af uddannelsessystemet, som de frygter, det vil medføre.

»Vi synes, det er helt forrykt, fordi vi mener, at uddannelse er fremtiden, og fordi elever og studerende har krav på kvalitet i uddannelsen. Det er til glæde og til gavn både for os selv, men også for resten af samfundet,« sagde medarrangør og formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, som metroxpress mødte til demonstrationen i København.

De studerende opponerer mod, at der skal spares på uddannelse, når der tilsyneladende samtidig er råd til skattelettelser og skattereformer, mener Jens Philip Yazdani.

Uddannelsesordførere fra regeringen ser dog ingen grund til at demonstrere.

»Jeg ser det som proportionsløst at demonstrere over at presset på uddannelsesområdet,« siger Henrik Dahl, der er uddannelsesordfører for Liberal Alliance.

Det giver uddannelsesordfører for Venstre, Mads Fuglede, ham ret i. Han kan godt forstå, at de unge vil protestere mod forringelser, men:

»Jeg tvivler meget på, at de opnår noget ved demonstrationerne. De danske studerende er meget godt stillet i forvejen.«

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Nye detaljer om det uhyggelige...
bt.dk
To teenagepiger havde billet til...
bt.dk
Forskere har fundet verdens vildeste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx