Sebastian manglede 300.000 kr. til et studieophold - sådan hjalp vennerneSebastian manglede 300.000 kr. til et studieophold - sådan hjalp vennerne

26-årige Sebastian Dietz skulle 12 måneder til udlandet for at læse. Noget, der ville koste ham 300.000 kroner. Kort inden afrejse overraskede forældre og venner med en fundraiser-middag.

Bildstrecke im Grossformat »

Kort inden den unge erhvervsøkonomi-studerende Sebastian Dietz tog til USA for at studere sin overbygning - en master i international handel på Holt International Busines School i San Francisco - blev han overrasket af venner og familie, som i al hemmelighed i et forsmalingshus i Ikast havde arrangeret en afskedsmiddag til ære for søn og ven.

Middagen var dog ikke en hvilken som helst middag. Det overordnede formål – udover at kysse farvel og sige god tur – var at skrabe penge ind til den 'fattige' studerende, som var på vej til at kaste sig ud i et studieophold, der pengemæssigt ville komme til at koste på den anden side af 300.000 kroner.

Danske Alexander har brugt 300.000 på et halvt års uddannelse
Danske Alexander har brugt 300.000 på et halvt års uddannelse

Min familie og venner havde lavet afskedsfesten om til en fundraiser-middag, hvor alle havde en gave med, som der så blev spillet banko med eller holdt auktion over. På den måde kunne der blive rejst penge til turen, siger Sebastian Dietz.

Over for metroxpress fortæller han, at folk kom med de mest skøre ting, og at de fleste ting i virkeligheden var noget værre bras.

- Min onkel havde skaffet alt muligt mærkeligt. Legetøj med små hamstere i hjul og alt muligt andet. Der var virkelig ingen, der synes, de var fede, men det var sjovt at købe, siger Sebastian og vurderer, at der blev samlet omkring 10.000 kroner ind den aften. Et lille plaster på det økonomiske sår, som 12 måneder på Holt International Busines School stod til at efterlade.

Sebastian var på udvekslingsophold mellem 2014 og 2015 og hører til den stigende gruppe unge danskere, der vælger at læse en del af deres uddannelse i udlandet. Tal fra Danmarks Statistik viser, at rejselystne studerende på fem år er steget fra 5.994 i 2010 til 10.889 2014.

Ligesom for Sebastian er studieopholdet i udlandet for mange andre unge så vigtigt, at de er villige til at betale flere hundredtusind kroner ud af egen lomme for et semester eller to på et velanset universitet. For dem handler det om at booste deres CV og skille sig ud i mængden den dag, de er færdige og træder ind på arbejdsmarkedet.

Sebastian sammen med sin stolte mor.

Ifølge Sebastian Dietz er der ingen tvivl om, at de mange penge, han har skudt efter en international overbygning, kommer til at bære frugt:

- Det har været guld værd til at komme ind ad døren og få en jobsamtale. Virksomhederne kigger måske flere hundrede CV'er igennem inden samtaler, og de første 50 kommer fra CBS (Copenhagen Business School, red.). Lige pludselig kommer der én med en anden historie, og den vil de gerne tage ind til overvejelse, siger Sebastian, som oplever, at flere danske virksomheder ser det sunde i at tage flere slags typer ind.

- Virksomhederne synes også, det er interessant, at man har været afsted. Jeg tror, de synes, man bliver lidt mere spændende som person, og de vil gerne vide, hvordan man ser på tingene. I USA er det mere praktisk orienteret end i Danmark, hvor det er meget teoretisk. Og det synes danske virksomheder er interessant. Om man så er i stand til at trække jobbet hjem, efter man er kommet til jobsamtale - det må det være op til én selv, siger Sebastian.

Stor stigning: Over 8000 tilbagebetaler ikke SU-lån i tide
Stor stigning: Over 8000 tilbagebetaler ikke SU-lån i tide

Nyt tiltag vil puffe unge i job eller uddannelse
Nyt tiltag vil puffe unge i job eller uddannelse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx