26/07-17 20:28; Opdateret: 26/07-17 22:41

Leksikon over danske gener kan føre til personlig medicinLeksikon over danske gener kan føre til personlig medicin

En kortlægning af den raske danskers arvemasse skal føre til bedre behandling og forebyggelse af sygdomme.

storybild

København. Et storstilet forskningsprojekt har netop færdiggjort en detaljeret kortlægningen af den gennemsnitlige danskers arvemasse.

Det skriver netmediet videnskab.dk.

Det betyder, at Danmark har fået sit eget referencegenom - et slags opslagsværk - som læger og genforskere kan slå op i for at se, hvordan danskeres genmasse er opbygget.

Håbet er, at det genetiske opslagsværk kan føre til bedre behandling og forebyggelse af sygdomme i fremtiden.

- Formålet har været at finde et gennemsnit for, hvordan en dansker ser ud, siger Søren Brunak, professor og forskningschef på Københavns Universitet, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Når vi så har en patient, så kan vi kigge på deres gener og se, hvad forskellen er, og om vi kan finde noget genetisk, som har indflydelse på sygdommen.

150 danskere har deltaget i forskningsprojektet. Ved hjælp af en ny, avanceret metode har de fået kortlagt deres arvemasse ned til mindste detalje.

Det nye danske genom kommer i kølvandet på, at en række andre lande også har fået kortlagt genomet for deres befolkning.

Forskningen viser ifølge Søren Brunak, at selv om en dansker måske ligner en svensker eller en tysker på udseendet, så er der alligevel forskel på, hvilke genetiske varianter der flyder rundt i de forskellige befolkningsgrupper.

Kortlægningen kan give større forståelse for arvelige sygdomme. Men forskerne mener også, at danskernes nye genom kan blive et vigtigt grundlag for udviklingen af såkaldt personlig medicin.

- Et af de store problemer med medicinsk behandling i dag er, at der faktisk er rigtig meget medicin, der ikke rigtig virker på dem, der får lægemidlerne.

- Idéen med det her er, at man vil prøve at se, om man kan forudsige det på forhånd, så man i forvejen kan se, om et lægemiddel vil virke på den enkelte patient, forklarer Søren Brunak.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Enhåndet fighter får chancen: Nu skal...
bt.dk
Casper var afhængig af Treo: 'Jeg...
bt.dk
Ny lov i Sverige: Sex kun lovligt,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx