Af - 30/08-15 18:19

'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark

Ikke siden 50'erne har der for alvor været tun i danske farvande. Nye iagttagelser peger dog på, at den eminente rovfisk er på vej herop igen. Havbiolog er ikke tvivl om, at tunen allerede er her.

Bildstrecke im Grossformat »

Ikke siden 1950'erne har fiskere herhjemme turde håbe på, at der var en tun for enden af fiskestangen, når de halede ind.

Dengang blev der årligt hevet op mod 2.000 ton blåfinnede tun i land i de danske farvande.

Nu, 60 år senere kan fiskernes håb være på vej tilbage.

Livsfarlig gople invaderer Sydengland: Kan være på vej til dansk farvand
Livsfarlig gople invaderer Sydengland: Kan være på vej til dansk farvand

Gennem de seneste fem år har der løbende været iagttagelser af, hvad fiskere og havbiologer mente var den eminente, blåfinnede atlanterhavstun, som går under kaldenavnet 'havets ulv' på grund af dens glubske jagtfærdigheder. Og så sent som den 1. august i år blev håbet om tunens genkomst atter styrket. Efter en fisketur ud for Ålsgårde i Nordsjælland skrev en sejler følgende i Helsingør Dagblad:

- Først var der en masse måger, der sværmede over noget, man ikke kunne se. Så var der brusende og skummende bølger og masser af småfisk, der sprang. Vandet kogte simpelthen. Så blev vandet kløvet af skarpe, smalle finner – og så brød blanke, mørke rygge af kæmpefisk vandoverfladen.

Over for metroxpress udtrykker akvariechef og marinbiolog på Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen sin begejstring over den seneste iagttagelse. Og selvom der stadig mangler endegyldige beviser på, at tunen for bestandigt jager i de danske farvande, er han ikke i tvivl.

- Selvfølgelig er den her. Jeg er slet ikke i tvivl. Der er for mange, der har observeret den til, at det ikke passer, siger han.

Fisk på 400 kilo
Tilbage i 50'erne var det ikke usædvanligt, at danske fiskere fangede tun på 200-400 kilo. Hvorfor den pludselig forsvandt, vides ikke med sikkerhed, men overfiskeri er et godt bud, siger Jens Peder Jeppesen.

- Tilbage i 60'erne og 70'erne nedfiskede man for eksempel sild og makrel til næsten ingenting. Og i grådighedens tegn, som kun vi mennesker kan gøre det, fjernede vi livsgrundlaget for tunen, siger havbiologen.

Verdens største haj fanget på video: Måler gigantiske 6 meter
Verdens største haj fanget på video: Måler gigantiske 6 meter

I dag er bestanden af netop makrel og sild store og sunde igen, hvorfor tunen ifølge Jens Peder Jeppesen naturligvis også følger med.

- Derudover er der flere gange fanget bonit i danske farvande, som tunen også jager og æder, og det er også med til at understrege, at den er her, siger Jens Peder Jeppesen og nævner en episode fra september sidste år, hvor nogle tyske turister fandt en 115 centimeter lang tunfisk skyllet i land ved Jammerbugten i Nordvestjylland.

- Så kom der i hvert fald fysiske beviser i form af billeder, siger han og henviser til de enkelte fotos, som turisterne nåede at tage af tunen, inden de fik skubbet den tilbage i havet.

Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande
Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande

Selvom tunen er en ordentlig krabat, som kan blive mere end fire meter lang og veje over 650 kilo, er det kun positivt, at Danmark får tunen tilbage.

- Det er et tegn på, at miljøet i havet er ved at komme sig. Tunen er toprovfisken, og uden den kommer alle de andre fisk under den heller ikke. Så det er kun noget, vi skal være glade for, understreger Jens Peder Jeppesen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx