Af - 08/09-16 08:45; Opdateret: 14/09-16 09:33

Sex-dæmoner og tvangsægteskaber: Vi blev tvunget til samleje i faderhusetSex-dæmoner og tvangsægteskaber: Vi blev tvunget til samleje i faderhuset

De seneste sex-anklager mod flere frikirkemiljøer, får nu to tidligere medlemmer af frikirken Faderhuset, til at advare om flere fællestræk.

storybild

Ruth Evensen afviser alle ankalger fra de tidligere medlemmer. Arkivfoto (Billede: Scanpix/bax Lindhardt)

Sex-anklagerne vælter ud af de kirkelige miljøer i disse dage.

En frikirkepræst fra Silkeborg efterforskes lige nu for sexmisbrug af mindst 10 unge, en folkekirkepræst fra Kalundborg sidder varetægtfængslet for mulig voldtægt af en 12-årig dreng, og i denne uge stod ledere og kirkegængere fra frikirken Evangelist så frem og hævdede, at seksuelle overgreb blev holdt skjult.

Nu står to tidligere medlemmer af frikirken Faderhuset så frem og beretter om lignende historier og om en stærkt styrende leder – en Gudsmand - som talte på vegne af selveste Gud.

Menigheden der blev forført
Menigheden der blev forført

I Faderhuset hed Gudsmanden Ruth Evensen, forklarer de.

- Min oplevelse var at Ruth bestemte over folks sexliv. Hun kunne fx give mig besked om, at nu skulle jeg gå ind og have sex med min mand. Der var også en periode, hvor folk først måtte have sex, når helligånden havde sagt det til Ruth, siger Camilla Johnson, der kom i faderhuset gennem syv år, og til sidst var en af frikirkens ledere.

- Jeg har set par, som blev sat sammen og hvor kvinden ikke ville, blive låst inde i et soveværelse, indtil de havde haft fuldbyrdet samleje.

Hun mener, at den seneste tids afsløringer af frikirker, har mange ligheder med Faderhuset.

Camilla Johnson advarer om flere lighedstræk mellem Faderhuset og den kontroversielle frikirke i Silkeborg samt Evangelist

- Der er så mange ligheder med det i Silkeborg og det i Evangelist. Det handler om behovet for magt og kontrol. Det seksuelle er jo bare et magtmiddel til at styre folk på et sårbart område. Og så går det med 'Gudsmanden' igen. Altså, at den her kirkeleder taler på Guds vegne, og derfor reelt kan få folk til alt, siger Camilla Johnson, der tidligere har udgivet en bog om sit ophold i frikirken.

En af dem, der oplevede dette på egen krop er 41-årige Jerry Jensen, der var i Faderhuset fra 1998-08.

- Jeg blev tvunget til at gifte mig med en kvinde, som lederskabet satte mig sammen med. Jeg var ikke forelsket i hende, men vi troede jo, at lederne talte direkte med Gud, så jeg var bange for hvad der vil ske, hvis jeg ikke gjorde, som der blev sagt.

Selvom han i dag er ude af det og skilt fra kvinden, plages han stadig af tvangsægteskabet.

En kirkeleders bekendelser: - Ja, vi havde sex. Undskyld
En kirkeleders bekendelser: - Ja, vi havde sex. Undskyld

- Alene det at skulle have sex med et menneske, man ikke er forelsket i, gjorde, at det blev noget mekanisk noget. Det var jo tvang, og jeg følte det som et voldsomt overgreb. Men jeg så jo hvordan andre, som nægtede de her ting, blev smidt ud. Jeg har haft det svært seksuelt lige siden.

Han mener, at frikirke-miljøer som Faderhuset, udnytter folks tro.

- Det er social kontrol. Min tro på Gud blev misbrugt. Jeg havde det ad helvedes til. Den dag jeg blev gift - lige efter jeg havde sagt ja til min brud - havde jeg det som om min sjæl var væk. Jeg var helt følelseskold, og jeg var ødelagt indeni.

Men her stoppede kontrollen med Jerry ikke.

Vi blev undervist af Ruth, i at man ikke måtte have oralsex, da man så kunne få overført seksuelle dæmoner fra den ene til den anden. Derudover var der forskellige stillinger, man ikke måtte praktisere. Man måtte fx ikke tage konen bag fra, da det var dyrisk. Man skulle se hinanden i øjnene. Og folk blev decideret beordret til, hvor meget de skulle have sex. Det var blandt andet, når helligånden havde sagt det til Ruth.

Faderhuset havde ifølge Jerry Jensen og Camilla Johnson i det hele taget mange ligheder med de frikirkemiljøer, som metroxpress i den seneste tid har afdækket i forbindelse med anklager om sexmisbrug.

Forældre: Frikirke dækkede over sexkrænkelser
Forældre: Frikirke dækkede over sexkrænkelser

Medlemmer skulle skifte navn for at ’træde ind i deres åndelige karakter’, man skulle afslutte forbindelsen til sin familie, hvis de var ’gudsløse’, og der var konsekvenser for dem, som stillede spørgsmålstegn ved lederen – eller Gudsmanden.

- Jeg blev udsat for dæmonuddrivelse, hvis jeg stillede spørgsmålstegn ved ting, såsom hvorfor jeg skulle skifte navn. Det var voldsomt. Så stod der tre personer omkring en og råbte og skreg. Til sidst mistede jeg helt min egen dømmekraft, siger
Jerry Jensen og fortsætter:

Så der er mange lighedstegn med de andre miljøer. Man opbygger et lukket miljø, hvor folk er bange for at træde ud og sige, hvad der foregår. Og så har man de her ledere, som styrer folk ved at sige, de er udvalgt af Gud. Det er i sig selv er et enormt overgreb.

Ruth Evensen: Det er en gennemført løgn
Metroxpress har været i kontakt med Ruth Evensen, der afviser samtlige anklager.
- Det er ikke rigtig noget af det. De to er nogle ekstreme mennesker. Det er en gennemført løgn.

Så du har aldrig tvunget Jerry til at indgå det tvangsægteskab eller stået bag dæmonuddrivelser?
- Nej, selvfølgelig passer det ikke.

Har du på noget tidspunkt givet folk ordrer på vegne af Gud?
- Selvfølgelig har jeg ikke det, det er jo latterligt.

Ruth Evensen siger, at alt det religiøse er helt stoppet.

'Bøssespil' og nutellasex i præstebolig: Grufulde sex-anklager mod dansk præst
'Bøssespil' og nutellasex i præstebolig: Grufulde sex-anklager mod dansk præst

- Vi lever et normalt liv. Der var en 20 stykker fra Faderhus-tiden, som tog med herned til Bandholm og Bandholm Hotel, hvor vi nu forsøger at bygge en by op. Men der er intet af det religiøse mere, ingen Gudstjenester og vi har ikke nogen menighed mere, forsikrer hun.

Når du ser tilbage, er der så slet ingen af dine metoder du fortryder, set i lyset af al den kritik, der har været?

- Selvfølgelig bliver man ældre og også klogere. Den ting jeg især har lært er aldrig at hjælpe sådan nogle folk igen, for man risikerer bare, at de vender sig imod en og bliver onde. Det var nok min største fejl.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx