Af - 15/02-16 22:41

Politiet tager asylbørns mobiler ved ankomstPolitiet tager asylbørns mobiler ved ankomst

De kan vente helt op til en måned på at få deres telefon igen.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Flindt Pedersen Rasmus)

Mindst 55 uledsagede flygtningebørn har inden for de seneste måneder fået frataget deres mobiltelefon af dansk politi.

Det skriver Politiken.

Flere asylcentre oplever det som en ny praksis, og ledelserne fortæller, at de unge er fortvivlede. Når de kontakter politiet, er beskeden, at de unge må væbne sig med tålmodighed. Mange har været uden telefon i en måned.

- Børnene kommer til os med frustration i stemmen og vil have deres telefon igen. De har måske nok fået det at vide, da den blev taget. Men når du lige er kommet til et nyt land og er bange, er det begrænset, hvad du opfanger, siger Hanne Sommer, centerleder på asylcentrene i Tullebølle og Lindelse på Langeland.

Minister retter ind efter kritik om asylbørn
Minister retter ind efter kritik om asylbørn

Politiet bekræfter, at de tager mobiltelefoner i forvaring. Det giver udlændingeloven ret til, når de »antages at være af betydning for at fastslå en udlændings identitet«. Paragraffen tages ifølge politiinspektør og centerchef i Nationalt Udlændingecenter Richard Østerlund la Cour kun i brug, når der ikke er andre måder at fastslå asylansøgerens identitet på.

- Hvis du kommer til landet og siger, du er fra Syrien, men ikke har andet end dit blanke ansigt til at bevise det, er mobiltelefonen den bedste måde, hvorpå man kan fastslå, om du taler sandt, eller om alle opkaldene viser sig at være til Ghana.
Politikerne i Folketinget står i kø for at undersøge, om identificering af børnene kan foregå på en hurtigere måde.

Flygtningehjælp: Problematisk at asylbørns ret forties
Flygtningehjælp: Problematisk at asylbørns ret forties

- Det er en forkastelig praksis, og det undrer mig, at det overhovedet er nødvendigt med så voldsomt et indgreb, siger integrationsordfører Ulla Sandbæk (Alt.).

Martin Lidegaard (R) og Jacob Mark (SF) vil til bunds i sagen ved at stille spørgsmål til justitsminister Søren Pind (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V). Ingen af dem ønsker at kommentere sagen over for Politiken.

LÆS OGSÅ: Børn født på asylcentre lider mest

LÆS OGSÅ: 45 børn er forsvundet fra norske asylcentre

LÆS OGSÅ: Dansk dokumentar vinder international filmpris

LÆS OGSÅ: Udlændingestyrelsen fortier børns ret til familiesammenføring

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx