Af - 16/09-13 07:00; Opdateret: 18/09-13 06:58

Kræftlæge-formand i dobbeltspil om kræftmedicinKræftlæge-formand i dobbeltspil om kræftmedicin

Formanden for kræftlægerne arbejder hårdt på at få godkendt en kræftmedicin, som han selv har været med til at udvikle. Samtidig rådgiver han det offentlige i, hvilken medicin sygehusene skal indkøbe.

storybild

Michael Borre har været med til at udvikle en kræftmedicin, han nu presser på for at få godkendt i sin funktion af formand for kræftlægerne. (Billede: Polfoto)

Formand for kræftlægerne, Michael Borre, bliver nu mødt med hård kritik for at have en dobbeltrolle i en sag om godkendelse af kræftmedicin.

Det sker, efter at han i sidste uge langede hårdt ud efter Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) og Danske Regioner, som ikke har villet godkende kræftmedicin Xtandi. Ifølge KRIS, fordi alle data viser, at medicin ikke virker. Ifølge Borre for at spare penge.

Arbejder for industrien
Foruden at være formand for kræftlægerne har Michael Borre imidlertid også være med til at udvikle Xtandi-kræftmedicinen for firmaet Astellas Pharma.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens lister over læger, der samarbejder med industrien.

Han er desuden rådgiver for Danske Regioner i forbindelse med indkøb af medicin.

Muligt habilitetsproblem
Ifølge professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er sagen problematisk for Michael Borre.

»Det rejser jo spørgsmålet, om ikke han har et habilitetsproblem, når han både rådgiver det offentlige sundhedsvæsen om medicinindkøb og samtidigt er så tæt knyttet til medicinalindustrierne og deres mediciner,« siger han og fortsætter:

»Men uanset hvad, så skal man i betroede job være særligt forsigtig med sine kasketter og han burde han selv have redegjort for sine dobbelt roller.«

Må ikke have økonomiske interesser
Steen Werner Hansen, der er formand for KRIS, peger på, at man på andre områder i sundhedsvæsenet ikke må have dobbeltroller.

»I alle sammenhænge gælder det for rådgivere for offentlige myndigheder, at man ikke må have mulige modstridende økonomiske interesser. Og at der tages grundigt stilling til om det er tilfældet.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny fupside kan snyde dig for...
bt.dk
Vigtig bro lukker i knap et halvt år:...
bt.dk
Jeg blev ringet op af en fremmed...
bt.dk
Har fem børn og 18 år yngre kæreste:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx