Af Ritzau - 13/12-16 16:31

EU-forslag kan give danske dagpenge i udlandet i halvt årEU-forslag kan give danske dagpenge i udlandet i halvt år

Det nye EU-forslag lægger ikke op til at indeksere børnepenge, der udbetales til børn i andre EU-lande.

storybild

EU's beskæftigelses- og socialkommissær, Marianne Thyssen, fremlægger nye forslag om retten til velfærdsydelser. Hun siger, at målet er at sikre den frie bevægelighed i EU og samtidig slå ned på misbrug af ydelser. (Billede: Reuters/Francois Lenoir)

EU-borgere skal have ret til at tage danske og andre landes dagpenge med til deres hjemland i et halvt år mod i dag tre måneder.

Det er et af elementerne i en pakke af forslag, som EU-Kommissionen fremlægger tirsdag.

Målet er at sikre den frie bevægelighed i EU ved at sørge for, at borgerne ikke mister deres sociale sikkerhedsnet, når de flytter til et andet land.

Samtidig skal udspillet slå ned på misbrug af velfærdsydelser.

EU-Kommissionen vil således give medlemslandene lov til at kræve tre måneders arbejde, før en udenlandsk lønmodtager kan tage dagpenge med hjem.

Det har længe været dansk praksis, men der har hidtil været tvivl om, hvorvidt den ville holde ved EU-Domstolen.

Samtidig har kommissionen indarbejdet en række afgørelser fra EU-Domstolen i de nye regler.

Det bliver således fastslået, at EU-borgere, der hverken arbejder eller søger arbejde, ikke har ret til velfærdsydelser i et andet medlemsland.

EU's beskæftigelses- og socialkommissær, Marianne Thyssen, siger, at det nye forslag sikrer fri bevægelighed med klare og rimelige regler, der kan håndhæves.

- Det sikrer den frie bevægelighed og beskytter borgernes rettigheder, mens det samtidig sætter ind mod muligt misbrug, siger Marianne Thyssen.

Hendes nye forslag lægger dog ikke op til at indeksere børnepenge, der sendes hjem til børn i andre EU-lande, hvor leveomkostningerne er lavere.

Det var ellers noget af det, som Danmark var allermest mest glad for i de EU-reformer, der bortfaldt, da briterne stemte sig ud af EU.

- Mindre end 1 procent af børnepengene i EU bliver eksporteret fra det ene medlemsland til det andet, skriver EU-Kommissionen i sit udspil.

Udspillet skal nu behandles af både EU-landene og Europa-Parlamentet, hvor det på forhånd står klart, at kampen om indretningen af fremtidens velfærdsydelser bliver hård.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mette åbnede sin nye Rasmus...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Brandfolk slås mod voldsom brand -...
bt.dk
25-årig dansk stjerne er blevet gift
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx