Af - 09/01-16 22:49

Derfor skal du ikke sove i ske med din kæresteDerfor skal du ikke sove i ske med din kæreste

Selvom tanken om at sove tæt med din udkårne er romantisk, kan det ødelægge din søvn. Det skriver Søndagsavisen.

Bildstrecke im Grossformat »
- Det er svært at sige noget præcist om, hvad en ting som sovestillinger siger om forholdets nærhed, for vi har forskellige behov for fysisk nærhed. Men vi har alle brug for at sove, så der er en god grund til, at det er mest populært at sove i hver sin side af sengen: Vi sover nemlig bedst, når vi er uforstyrrede. Er man et etableret par og har en hverdag, så prioriterer de fleste at være veludhvilede og friske frem for at ligge tæt. Så kan man måske starte med at ligge tæt inden man sover, når man er ved at vågne eller til weekenden, hvor man kan sove længe. - Den type sovestilling giver en mulighed for nærvær og berøring, samtidig med at man kan sove i fred uden at risikere at blive vækket, hver gang den anden flytter på sig. Nogle mennesker har berøring som deres kærlighedssprog, og det her er en god måde at kombinere behovet for nærhed, samtidig med man kan sove i fred. - De fleste ligger i skeen, når de har behov for fysisk nærhed i sengen. Modsat etablere par, så har singler ofte et underskud af fysisk nærhed og derfor et større stort behov for at blive holdt om og være tætte og intime. Kærlighedshormonet Oxytocin bliver udskilt, når I ligger tæt og rører ved hinanden. Dette skaber tilknytning, og så kan nærkontakten også være med til at vække lysten til sex. - Når I sover tæt sammen i knude, bliver I vækket mange gange i løbet af natten, når den anden skifter stilling. Det giver en dårlig nattesøvn. Men når man lige har mødt hinanden så prioriterer man ofte den fysiske nærhed højt. Det passer meget godt sammen med at være nyforelsket og gå lidt rundt i en tåge. Man bliver også lidt omtåget af sove let. Men når man ikke har været fysisk tætte på andre i længere tid, så er man også parat til at ofre at få sovet til fordel for at ligge helt tæt. De fleste ligger dog stadig i ske i begyndelsen af et forhold. - Det at ligge med hovedet på din partnets bryst er enormt trygt. Dette skyldes formentlig, at vi har gjort det samme i vores barndom, og det er derfor forbundet med en betinget tryghed for os. .

Info om sovestillinger: Undersøgelsen er udført blandt 2.000 britiske par af den engelske psykolog Corrine Sweet på vegne af sengefabrikanten Dreams, der har kåret de fem mest populære sovestillinger.

En dårlig søvn kan ødelægge hele din dag - det ved de fleste. Men vidste du, at det er en dårlig idé, at sove i ske med kæresten?

– Ideelt set bør man få 7-8 timers uforstyrret søvn hver nat, og sover en af jer bare en lille smule uroligt, vil I bliver forstyrret nok til at vågne, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Derfor skal du passe på med at sove med tampon
Derfor skal du passe på med at sove med tampon

Han mener, at man kan blive forstyrret i sin søvn, også selvom man måske ikke selv lægger mærke til det.

– Det er ikke sikkert, du opdager, at du vågner – du skal nemlig være vågen i næsten 10 minutter, for at du kan huske det næsten morgen. Alligevel vil din søvnkvalitet være væsentlig forringet, når du bliver forstyrret i din søvn af en partner, forklarer han.

Sov bedre med dette simple trick
Sov bedre med dette simple trick

Ifølge Mikael Rasmussen er det bedst at sove helt alene. Han mener, at flere og flere par har fået to soveværelser, så begge får fuld valuta for søvntimerne.

– Man bør som minimum anskaffe sig hver sin madras, så man undgår at blive forstyrret, når ens partner vender sig. En god madras er individuel, fordi den skal passe til din vægt, og det er jo de færreste, der vejer det samme som partneren, siger Mikael Rasmussen.


LÆS OGSÅ: Sover du længe? Så har forskerne en kedelig nyhed til dig

LÆS OGSÅ: Neurolog: Denne vane sikrer dig en god nattesøvn

LÆS OGSÅ: Sådan kan dit kæledyr hjælpe dig til en bedre nattesøvn

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx