Af - 13/09-16 04:00; Opdateret: 13/09-16 08:50

22-årige Marc: Jeg fik kemo mens jeg var på restaurant22-årige Marc: Jeg fik kemo mens jeg var på restaurant

Regeringen vil have flere patienter til at behandle sig selv med kemo derhjemme, efter at et forsøg med hjemmekemo har vist tilfredse patienter og store besparelser.

storybild

Patienterne kan modtage behandling med kemo ved hjælp af en taske som denne, som bliver indstillet og fyldt på hospitalet. (Billede: Rigshospitalet)

Kemoen pibler ind i kroppen fra en rygsæk eller et bælte, mens kræftpatienten ser fjernsyn i stuen derhjemme.

Såkaldt hjemmekemo skal udbredes til hele landet, lyder det fra regeringen, der har afsat 40 millioner i Kræftplan IV fra år 2017 til 2020, som skal forhandles på plads i efteråret.

- Hvis det kan kombineres med, at der er sikkerhed i kræftbehandlingen, så mener jeg, at det er en god idé at flytte en del af behandlingen hjem til patienterne. Det vil gøre det nemmere at leve et normalt liv med en så alvorlig sygdom som kræft, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Lise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 dele
Lise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 dele

På Rigshospitalet har man udført et forsøg med i alt 150 patienter med blodkræft, som modtog kemo derhjemme via programmerbare pumper i steder for under indlæggelse.

Ifølge klinikchef og overlæge Lars Kjeldsen var forsøget en stor succes, som samtidig sparede sengepladser.

- Patienterne har været utroligt glade for at være derhjemme i stedet for at være indlagt på hospitalet. De fleste vil foretrække at komme hjem hurtigst muligt og med den rette oplæring, kan det sagtens lade sig gøre.

Rigshospitalet vandt i fredags prisen ‘Den Gyldne Skalpel’ for forsøget, som nu skal udbredes til hele landet. Lars Kjeldsen peger på, at næste skridt bliver at indføre det på andre områder såsom behandling med antibiotika, hjertepatienter og hoftepatienter.

Hver dag begynder 40 unge under 18 at ryge
Hver dag begynder 40 unge under 18 at ryge

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos Kora, forudser at mange patienter som i dag behandles på hospital fremover selv kommer til at stå for behandlingerne.

- Der er ingen tvivl om, at egen behandling i hjemmet er noget, som vi vil komme til at se meget mere af i fremtiden for en række behandlinger og patienter.

Danske Patienter: Det skal være et tilbud

Hjemmekemo og brugerstyret behandling af andre sygdomme er en god løsning for mange patienter, men det er vigtigt, at det kun er et tilbud og ikke i fremtiden ender med, at man bliver tvunget til selv at stå for behandlingen.

Det mener direktør Morten Freil fra Danske Patienter, som er overvejende positiv over for regeringens ønske om flere kemobehandlinger i de private hjem.

- Vi ved, at rigtig mange patienter med langvarige sygdomme sætter stor pris på at kunne klare behandlingen derhjemme. Det giver dem en større frihed – og mere kontrol over deres liv, siger han og fortsætter:

- Man kan lave brugerstyret behandling på en lang række sygdomsområder – det kan for eksempel være hjemmekemo eller dialyse i hjemmet. Men det er selvfølgelig afgørende, at brugerstyret behandling er et frit valg, siger han.

Jeg ser ikke noget problem i at overføre metoden til andre sygdomme, og vores erfaringer viser at det er fremtiden.
Katrine Seier Fridthjof, projektsygeplejerske, Rigshospitalet

LÆS OGSÅ: DF og LA harcelerer over rygeforbud i kræftpakke

LÆS OGSÅ: Regeringen kommer med ny kræftplan til to milliarder kroner

LÆS OGSÅ: Kræftpakkerne virker: Overlevelsen forbedret markant

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx