Af Ritzau - 08/12-16 21:54; Opdateret: 09/12-16 04:34

Uenighed i blå blok om tilskud til privatskolerUenighed i blå blok om tilskud til privatskoler

Regeringen får ikke umiddelbart opbakning fra sit støtteparti til at hæve tilskuddet til privatskoler.

storybild

Regeringen vil skrue op for det statslige tilskud til privatskolerne, udtaler undervisningsminister Merete Riisager. (Billede: Free/Monkey Business Images)

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) blæser til kamp for at gøre det billigere for forældre at sende deres børn på privatskole.

- Grundskolen er altså ikke et luksusgode. Alle børn skal i en grundskole. Derfor ønsker vi, at den mulighed skal være tilgængelig for dem, der ønsker det, siger hun i et interview med Jyllands-Posten.

Konkret ønsker regeringen at skrue op for det statslige tilskud til privatskolerne.

I 2010 modtog de et beløb per elev, der svarede til 75 procent af udgiften for en gennemsnitlig elev i folkeskolen. I 2014 var støtten imidlertid gradvist blevet sænket til 71 procent.

Det betød ifølge Merete Riisager, at forældrebetalingen steg, og "så har du ikke længere et fuldstændig frit skolevalg", mener hun ifølge Jyllands-Posten.

Siden 2015 har LA via to blå finanslove fået presset tilskuddet tilbage på 75 procent Ifølge regeringsgrundlaget skal det hæves "yderligere".

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil hellere prioritere penge til folkeskolen, siger undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Hos oppositionens største parti, Socialdemokratiet, lyder der i avisen et klart nej til regeringens planer.

Og SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, er imod.

- Min store bekymring er, at vi har fået en undervisningsminister, der prioriterer privatskoler og friskoler højere end folkeskoler, siger han til Ritzau.

- Jeg har intet imod stærke privatskoler og friskoler. Det er også fint, at der er kommet et større tilskud. Men hun skal rette fokus mod folkeskolen.

SF'eren vil derfor stille en række beslutningsforslag i Folketinget.

- De handler om, at man skal gøre konkurrencen mellem private skoler og folkeskoler mere fair. Som sagt er det ganske fint, der er friskoler og privatskoler i Danmark, men de skal operere på nogenlunde samme vilkår.

- Så må vi jo se, hvad ministeren siger til det, siger Jacob Mark.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Irriteret Magnussen havde ingen ord:...
bt.dk
Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Dømt igen: Her er sandheden om Heidis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx