Af - 29/08-16 08:21

Homoseksuelle asylansøgere lyver for at opnå asylHomoseksuelle asylansøgere lyver for at opnå asyl

Flygtningenævnet har udvist homoseksuelle fra Uganda med den begrundelse, at deres historier er utroværdige. Men nogle afvisninger er uretmæssige, lyder kritikken.

storybild

(Billede: Sara Gangsted)

Flygtningenævnet mener, at hovedparten af afviste, homoseksuelle asylansøgere fra Uganda har opdigtet dele af deres historie. Det viser en e-mail fra Flygtningenævnets formand, Henrik Bloch Andersen, til Udlændingeministeriet, som Radio24syv har fået aktindsigt i.

- På almindeligt menneskeprog betyder det, som Flygtningenævnet skriver, at nævnet i størstedelen af de omtalte sager ikke har troet på, hvad ansøgeren har fortalt. Eksempelvis om sin seksualitet, siger Gunnar Homann, som har over 30 års erfaring med udlændingeret, til Radio24syv.

Udvisning af asylansøgere forpurres en gang i døgnet
Udvisning af asylansøgere forpurres en gang i døgnet

Fra 2010 til og med d. 8. august 2016 har Flygtningenævnet behandlet 45 homo- eller biseksuelle asylansøgere fra Uganda. 21 af disse er blevet stadfæstet og står dermed til udvisning.

Af konkrete sager offentliggjort på Flygtningenævnets hjemmeside fremgår det, at der både kan være tale om, at homoseksuelle asylansøgere opdigter historier om forfølgelse, men også om tilfælde, hvor Flygtningenævnet slet ikke tror på, at ansøgeren er homoseksuel.

- De fleste asylansøgere, som kommer til Danmark, har gode grunde til at flygte. Det er bare ikke sikkert, det er grunde, som giver dem ret til asyl. Det ved nogle af dem godt, og så tager de måske imod dårlige råd fra smuglere eller andre om, at de skal opfinde en bedre grund, siger Gunnar Homann til Radio24syv.

Minister: Vold kan føre til overvågning af lejr for asylansøgere
Minister: Vold kan føre til overvågning af lejr for asylansøgere

Det er ikke nogen ny tendens at nogle asylansøgere strammer deres ansøgning, vurderer lektor i udlændigeret ved Syddansk Universitet Peter Starup:

- Vi har før set det med kristne konvertitter, hvor man måske godt kan blive i tvivl om, hvor stærke de er i deres nyfundne tro, siger han til Radio24syv.

Der findes dog homoseksuelle flygtninge, som burde have asyl, men bliver afvist med henvisning til manglende troværdighed. Det mener foreningen LGBT-Asylums talsperson Hanne Gyberg:

- Ja, der er nogle asylansøgere, der ikke taler sandt. Men Flygtningenævnets praksis betyder, at mennesker, som har krav på asyl, bliver sorteret fra. Hvis man ikke kender efternavnet på sin kæreste risikerer man eksempelvis at fremstå utroværdig, selvom det er normalt i Nigeria, fordi det er forbundet med stor risiko at afsløre sin identitet – selv til sin partner. Man kommer ganske enkelt ikke til bunds i alle sagerne, før man afskriver ansøgere som utroværdige, forklarer hun til Radio24syv.

I juli blev tre lesbiske kvinder fra Uganda fængslet med henblik på udvisning. Folketingsmedlem Finn Sørensen fra Enhedslisten kaldte udvisningerne ”groteske” og stillede spørgsmålstegn ved, om nævnet overhovedet havde inddraget kvindernes homoseksualitet i afgørelsen. To af kvinderne fik senere genoptaget deres sag.

Flygtningenævnet er imidlertid tvunget til at finde ud af, om asylansøgere taler sandt om deres seksualitet. Det påpeger Peter Starup:

- Der er intet odiøst i, at Flygtningenævnet lægger ansøgeres utroværdighed til grund, heller ikke hvad angår seksualitet. Hvis en asylansøger hævder at være forfulgt på grund af homoseksualitet, bliver man jo nødt til at vurdere, om vedkommende nu også er homoseksuel, siger han til Radio24syv.

Det er Gunnar Homann enig med ham i:

- Hvad angår seksualitet kan det eksempelvis være ved at spørge ind til ansøgerens partner, samliv og erfaringer som homoseksuel i det pågældende land. Den forklaring kan man så pille fra hinanden, hvis den ikke er sand, siger han til Radio24syv.

Flygtningenævnet udtaler sig ikke om konkrete sager. Men flere advokater, som beskæftiger sig med udlændingeret, udtaler anonymt til Radio24syv, at løgne og opdigtninger er hverdag i asylsystemet. En erfaren forsvarsadvokat, som har arbejdet mange år med asylret, siger til Radio24syv:

- De her mennesker kommer typisk fra ringe kår, og har al mulig grund til at søge væk fra deres hjemland. Det er jo meget menneskeligt, at de så finder på den bedste historie, som de kan. Det er bare ærgerligt, at samfundet skal bruge tid og ressourcer på konstruerede og usandfærdige historier.

LÆS OGSÅ: DF og LA vil bremse flygtninge med penge til nærområder

LÆS OGSÅ: Færre asylansøgere kan give milliarder i overskud

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx