Af Benjamin Krogh - 03/12-15 09:52

Mange bliver hjemme fra dagens afstemningMange bliver hjemme fra dagens afstemning

Fire ud af ti vælgere ventes ikke at stemme om retsforbeholdet. Kompliceret emne og mange førstegangsvælgere driver valgdeltagelsen ned, vurderer valgforsker.

storybild

Mange bliver hjemme fra EU-afstemningen.

Er du til det sidste i tvivl om, hvorvidt du skal tage besværet med at stemme ved dagens folkeafstemning, så lad ikke udsigten til kilometerlange køer ved valgstedet afskrække dig.

I hvert fald forudser valgforskere, at op i mod fire ud af ti vælgere ender med at blive hjemme.

- Baseret på tidligere afstemninger regner vi helt præcist med en stemmeprocent på 57,2 procent. Og selvom det selvfølgelig er omgærdet med stor usikkerhed, så tror jeg, at vi skal være glade, hvis valgdeltagelsen kommer over 60 procent, siger Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet.

1385 valgsteder åbner for 4.151.381 vælgere
1385 valgsteder åbner for 4.151.381 vælgere

Ifølge Kasper Møller Hansen vil især en del unge førstegangsvælgere formentlig være blandt de stemmeberettigede, der aldrig når frem til urnerne.

- Det en relativt stor gruppe, der denne gang skal stemme for første gang, og da de ikke har en historik med sig, hvor de plejer at stemme ja eller plejer at stemme nej, frygter jeg, at mange af dem vil blive hjemme, siger han og fortsætter:

- Især fordi det denne gang er et forholdsvist kompliceret emne, der er på spil.

De komplekse konsekvenser af dagens ja eller nej afskrækker dog ikke vælgerne i en ny måling fra Voxmeter, hvor ni ud af ti svarer, at de regner med at gøre brug af deres stemme ved folkeafstemningen.

Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering
Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering

Men en ting er hensigt, og en helt anden er handling, siger Derek Beach, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i meningsmålinger og folkeafstemninger.

- Hvis du bare spørger folk, svarer de fleste, at de stemmer. Men det er ikke sikkert, at de i sidste ende bevæger sig ud på en regnfuld torsdag, siger han.

Dertil kommer ifølge lektoren, at det til det sidste vil være uvist, om den forholdsvis store andel af vælgerne, der ikke har besluttet sig for, hvor de vil sætte krydset, ender med at lægge vejen forbi valgstedet.

- Vi ved simpelthen ikke, om tvivlerne bliver hjemme i sofaen, siger Beach.

EU-kritisk parti retter fejl i sit kampagnemateriale
EU-kritisk parti retter fejl i sit kampagnemateriale

Andelen af tvivlere varierer i de seneste meningsmåler kraftigt fra mellem 14 procent til godt over 20 procent, og ud over at tvivlen formentlig vil holde nogle hjemme, så vil den for en stor del også fylde så meget i stemmeboksen, at de ender med at stemme blankt.

Det vurderer Yosef Bhatti, valgforsker ved det kommunale forskningsinstitut KORA.

- Det kan være svært at finde ud af, hvad alternativerne er i afstemningen om retsforbeholdet, og vi ved, at når det er situationen, så er der mange, der stemmer blankt, siger han til DR.

Den seneste folkeafstemning om et EU-relateret emne var sidste år i maj, hvor det gjaldt Danmarks deltagelse i den europæiske patentdomstol.

Her stemte 3,4 procent af vælgerne blankt, og samlet endte valgdeltagelsen på 55,9 procent.

En del af vælgerne blev dengang endda drevet til stemmeboksen af, at afstemningen var lagt sammen med valget til Europaparlamentet, hvor Folketingets partier alle havde opstillet kandidater.

56,3 procent af vælgerne stemte ved dette valg, hvor det EU-skeptiske Dansk Folkeparti sejrede massivt med knap 27 procent af stemmerne og fik fire ud af Danmarks 13 mandater.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Tyrkisk politi napper 1300 migranter dagen efter EU-aftale

LÆS OGSÅ: Løkke: Tyrkiets flygtningeopbremsning skal følges tæt

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

14-årig rapper vælter Danmark: Vi har...
bt.dk
Syv-årig dreng faldt gennem isen: Nu...
bt.dk
Astana-dansker om lukningssnak: 'Det...
bt.dk
Annette Heick: Dengang jeg var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx