Af - 01/07-14 16:09

Danskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i DanmarkDanskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i Danmark

Hver tredje dansker mener, at Danmark skal give opholdstilladelse til Edward Snowden.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

For et år siden råbte den amerikanske whistleblower Edward Snowden hele verden op ved at afsløre, hvordan USA praktiserer en ulovlig masseovervågning.

Han gjorde det fra et hotel i Hong Kong, og siden i Rusland, hvor han fik asyl i et år.
Danmark har også været nævnt som et muligt opholdssted for Snowden, når hans asyl i Rusland udløber til august, men danskerne er splittede i det spørgsmål.

Snowden:
Snowden:"Big things are happening in Denmark"

I en YouGov-undersøgelse lavet for metroxpress svarer 43 pct. af danskerne, at Danmark ikke skal give Snowden asyl, mens 31 pct. gerne vil byde ham velkommen. 25 pct. svarer ”ved ikke”.

- Det viser ret tydeligt, at asyl til Snowden ikke er en folkesag, og måske har folk svært ved at sætte sig ind i sagen, fordi det kan være en kompliceret problemstilling, siger Peter Lauritsen, overvågningsforsker ved Aarhus Universitet.

- En anden forklaring kan være, at man allerede har taget stilling, men at asyl ikke er den rigtige løsning. Mange mener måske, at det ikke er noget Danmark skal binde an med, fordi det kan sætte vores forhold til USA over styr, siger han og påpeger netop et af de argumenter, som mange politikere herhjemme har brugt i debatten.

To aviser får fornem journalistpris i USA
To aviser får fornem journalistpris i USA

Tidligere på året fremsatte Uffe Elbæk fra Alternativet sammen med Enhedslisten et lovforslag i folketinget, der skulle give asyl til den tidligere NSA-medarbejder, men resten af Christiansborg stemte klart imod. Det har dog ikke fået Uffe Elbæk til at ændre holdning.

- Det problem, Snowden har rejst, har skabt et ekko ude i samfundet, og det ville klæde Danmark, hvis vi gav ham opholdstilladelse, og jeg ville blive ufattelig stolt, siger han til metroxpress.

Fornylig afslørede Dagbladet Information, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste og NSA, hvor Snowden arbejdede, indgår i et overvågningssamarbejde om at tappe fiberkabler, og det har bl.a. medvirket, at holdningen til masseovervågning har vendt på Christianborg, mener Uffe Elbæk.

Snowdens hemmelige 'medskyldige' afsløret
Snowdens hemmelige 'medskyldige' afsløret

- Jeg har jo stået nede i folketingssalen og fået en masse standardsvar. Men nu snakker alle om det på en helt anden måde. Der sker en bevægelse, synes jeg, og det er vigtigt, for det her handler om borgernes ret til et privatliv, siger den tidligere kulturminister og nuværende frontfigur for det nystartede Alternativet.

Folketingets retsudvalg arbejder lige nu på at invitere Edward Snowden med til en høring via et videolink, hvor man håber på at blive klogere på spørgsmålet om masseovervågning og Danmarks rolle heri. Det skal efter planen finde sted efter sommerferien.

Snowden har tidligere søgt om asylophold i flere af vores nabolande; Norge, Island, Finland og Tyskland, men det er fortsat uvist, hvor amerikaneren rejser hen, når hans asyl i Rusland udløber.


LÆS OGSÅ: Snowden: Danskerne bør være bekymrede

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx