Af - 12/08-16 09:07

Derfor gør smerte mere ondt på nogle end andreDerfor gør smerte mere ondt på nogle end andre

Hyler nogen bare mere end andre, eller er der faktisk forskel på hvor meget smerte man føler?

Bildstrecke im Grossformat »

Er du også en af dem, der er lige ved at tude, bare du snitter en bordkant, mens din ven kan vælte på cyklen uden overhovedet at ømme sig? Det er der en grund til, skriver videnskab.dk.

Sådan fungere smerte
Der er smerte-receptorer i hele vores krop: huden, musklerne og leddende. Og hvis der sker skade et sted på kroppen, vil det sende signal til hjernen. Det forklarer professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og centerleder for Center for Neuroplasticity and Pain på Aalborg Universitet, Thomas Graven-Nielsen.

Derfor skal du ikke genfylde din vandflaske uden at vaske den
Derfor skal du ikke genfylde din vandflaske uden at vaske den

- Det klassiske eksempel er, hvis man kommer til at holde hånden på en kogeplade. Så trækker man helt reflektorisk armen væk for at undgå smerten og skaden, der kan ske. Vi føler simpelthen smerte, for at vi kan beskytte os selv, siger Thomas Graven-Nielsen.

Og der rent faktisk forskel på, hvor meget smerte forskellige mennesker føler. Det er betinget af både biologi og psykologi. Forskning viser, at vi faktisk helt fra fødslen har forskellige smertetærskler.

Forskere: At undgå solen er lige så farligt som at ryge
Forskere: At undgå solen er lige så farligt som at ryge

Men psykologien spiller også en stor rolle. Ifølge Thomas Graven-Nielsen viser studier, at der kan være forskelle i smertesensitivitet alt efter, om du har oplevet en kraftig smerte tidligere i livet eller ej.

- Noget i smertesystemet bliver ændret, når man har haft smerter tidligere, men hvordan man håndterer smerter, populært sagt 'coping-strategier', er også vigtigt. Det handler blandt andet om miljø. Hvordan håndterer ens omgivelser smerterne? Ser man det som noget slemt noget, eller er det ikke noget slemt noget? Og så handler det om, hvilken relation man sætter det i. Smerter betyder jo noget i en sammenhæng og noget andet i en anden sammenhæng, siger professoren.

LÆS OGSÅ: Forskere: Chokolade mindsker risikoen for at udvikle demens

LÆS OGSÅ: Forskning: Så længe skal du sove for at forblive rask

LÆS OGSÅ: Du behøver ikke træne ved høj intensitet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx