Af Ritzau - 25/03-17 09:00

Kommentatorer: SF på ret kurs med Pia Olsen Dyhr i spidsenKommentatorer: SF på ret kurs med Pia Olsen Dyhr i spidsen

To kommentatorer mener, at partiformand har stabiliseret SF. Men partiet kommer ikke tilbage til storhedstid.

storybild

Pia Olsen Dyhr har stabiliseret SF efter nedtur. Nu ruster partiet sig til at få mere indflydelse under et muligt magtskifte, vurderer politisk kommentator Helle Ib. Arkivfoto af Pia Olsen Dyhr til venstre og partiformand i Socialdemokratiet Mette Frederiksen til højre. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

For Socialistisk Folkeparti er der langt til storhedstiden med Villy Søvndal. Men efter stilstand i meningsmålingerne kan der spores en lille fremgang for partiet med Pia Olsen Dyhr ved roret.

Det vurderer Hans Mortensen, der er politisk kommentator for Weekendavisen, forud for partiets landsmøde i weekenden.

Men der er ikke tale om en flyvende optur, og det har taget partiet lang tid at nå dertil, fremhæver han.

- Fornemmelsen er, at der er en lige så stille vending til det bedre. De begynder at få lidt bedre meningsmålinger og lidt flere nye medlemmer, siger Hans Mortensen, der har skrevet to bøger om SF.

SF ligger til 5 procent af stemmerne sammenlignet med valgresultatet i juni 2015, hvor partiet fik 4,2 procent af stemmerne. Det viser den seneste Voxmetermåling foretaget for Ritzau.

Som formand er Pia Olsen Dyhr lykkedes med at få stabiliseret SF efter partiets nedtur i 2014, hvor SF forlod regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og De Radikale.

Det vurderer Helle Ib, der er politisk kommentator for Børsen.

- SF er bestemt ikke inde i nogen optur, men i betragtning af historien synes jeg, at hun er lykkedes meget godt, siger Helle Ib.

Det er set i lyset af, at flere markante SF-profiler "forlod den synkende skude", og at partiet mistede en masse stemmer og måtte gennemføre et ledelsesskift, efter SF gik ud af regeringen.

I fremtiden har det imidlertid lange udsigter, at partiformanden får hevet SF op på samme niveau som før regeringssamarbejdet. Sådan lyder det fra begge kommentatorer.

- I et historisk perspektiv lå SF på et unaturligt højt niveau for partiet.

- Om man kommer derop i en meget nær fremtid, tvivler jeg på, men jeg vil tro, at man i SF også ville være tilfreds med mindre, siger Mortensen.

Han henviser til, at partiet i sin storhedstid lå på omkring 20 procent af stemmerne.

Mens SF langtfra er det mest interessante parti på venstrefløjen lige nu, så bruger partiet ifølge Helle Ib tiden til at ruste sig til at få mere indflydelse i fremtiden.

- SF ikke har lukket nogen døre i forhold til S og DF. SF har slået ind på en hårdere linje i udlændingepolitikken.

- På velfærdspolitikken satser SF på, at der måske kan blive nogle flertalsmuligheder med S og DF efter et muligt magtskifte, siger hun.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
Øksemandens far står frem: 'Hvorfor...
bt.dk
Annette Heick: Gør mig den tjeneste...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx