14/03-16 07:46

Dansk firma skal med på vigtig Mars-missionDansk firma skal med på vigtig Mars-mission

En europæisk-russisk Mars-mission skydes mandag af sted fra Kasakhstan. Østjyske Terma har vitalt isenkram med.

storybild

Mandag formiddag sender det europæiske rumagentur, ESA, første del af sin højtprofilerede ExoMars af sted fra en base i Kasakhstan. Danske Terma har leveret dele af teknologien til missionen. (Billede: AP/NASA)

Endnu en potentiel milepæl i udforskningen af Mars bliver mandag taget, når den europæisk-russiske mission ExoMars sendes af sted fra Bajkonor-kosmodromen i Kasakhstan.

Rumfartøjet ventes at tilbagelægge de 141 millioner kilometer til den røde planet på syv måneder, hvorefter det dels skal sende en rumsonde i kredsløb om Mars og dels lande et modul på planetens golde overflade.

Ifølge astrofysiker ved DTU Space Michael Linden-Vørnle kan missionen blive et afgørende nyt skridt for det europæiske rumagentur, ESA.

- Det er en stor begivenhed for europæisk rumfart. Det er anden gang, at Europa sender en ambitiøs mission af sted til den røde planet, men i den første mission i 2003 crashede landingsmodulet, så man aldrig fik landet på Mars, siger han.

73-årig østjysk erhvervsmands skæbne stadig ukendt
73-årig østjysk erhvervsmands skæbne stadig ukendt

Den planlagte landing er tænkt som forstadiet til ExoMars II i 2018, hvor rumfartøjet skal medbringe en robotbil, der blandt andet skal tage prøver af Mars' undergrund med et langt bor.

- Men inden man sender den af sted, vil man godt lige være sikker på, at man har styr på at få lavet en kontrolleret, blød landing, siger Michael Linden-Vørnle.

Yahya Hassan i vanvittig ulykke: Tre mænd med store ISIS-sabler og køller ville angribe mig
Yahya Hassan i vanvittig ulykke: Tre mænd med store ISIS-sabler og køller ville angribe mig

ExoMars-missionen har også et dansk islæt i form af komponenter fra teknologivirksomheden Terma, der blandt andet leverer den altafgørende strømenhed til landingsmodulet.

Derfor vil det også være med tilbageholdt åndedræt, når direktøren for Termas spacedivision, Carsten Jørgensen, mandag formiddag sidder klar til at følge opsendelsen i ESAs operationscenter i tyske Darmstadt.

- Det bliver med lidt kildren i maven. Det må jeg indrømme, siger Carsten Jørgensen.

- ExoMars er enormt vigtig for både Terma og for de seks-syv andre danske firmaer, der har leveret elementer til den powerenhed, vi har bygget, siger han.

Er du interesseret i nyheder fra Østjylland, så like MX AARHUS her.

Da rumsonden Rosetta landede på kometen Philae i 2014, var Terma også med, og dengang blev det fejret sådan her.(Bild: Polfoto)


Ifølge spacedirektøren står Terma til at tjene omkring 40 millioner kroner på ExoMars plus såkaldte spin-off-kontrakter på tele- og jordsatellitter til en værdi af 150 millioner kroner.

- Og over de næste fem år forventer vi, at spin-off-effekten af ExoMars vil stige til mellem 500 og 700 millioner kroner, siger Carsten Jørgensen.

Opsendelsen af ExoMars sker efter planen klokken 10.31 dansk tid og kan følges på ESAs hjemmeside. Klik her for at følge livestream fra eventet.

Unge piger bruger op til 18.000 kroner på skoletasker
Unge piger bruger op til 18.000 kroner på skoletasker

/ritzau/


LÆS OGSÅ: Danske universiteter i top på ny europæisk elite-rangliste

LÆS OGSÅ: Dårlige lånere skylder millioner for at glemme bøgerne

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Kendt dansk burgerkæde lukker
bt.dk
Snart bliver Danmark ramt af...
bt.dk
Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx