Af - 20/01-16 06:32

Fra i dag kan du se dette på himlenFra i dag kan du se dette på himlen

Fra i dag og en måned frem kan du se dette ske på himlen for første gang i elleve år.

Bildstrecke im Grossformat »

For første gang i elleve år vil de fem planeter Jupiter, Mars, Saturn, Venus og Merkur fra i morgen og cirka en måned frem stå på en ret linje fra horisonten til månen.

Det er ikke sjældent, at flere planeter står på linie, men noget af det specielle ved netop disse fem planeter er, at de alle kan se med det blotte øje, fortæller Allan Hornstrup, der er afdelingsleder for Astrofysik ved DTU Space.

Astronaut ringer hjem til Jorden - får forkert nummer
Astronaut ringer hjem til Jorden - får forkert nummer

I første omgang vil vi dog i Danmark kun kunne se de fire af planeterne, mens vi må vente til månedsskiftet, før vi også kan se Merkur - som dog kræver et særligt trænet øje at se, fordi planeten ikke er særlig tydelig fra Jorden, fortæller Allan Hornstrup.

Han tilføjer, at det bedste tidspunkt at se planeterne på er kvart over syv om morgenen - samtidig er det vigtigt, at man har god udsigt til horisonten.

Jupiter er den første planet, der står op klokken halv ti om aftenen, mens de andre planeter først vil kunne ses i løbet af natten - og Venus står først op omkring halv syv om morgenen - og netop derfor er det bedste tidspunkt at se de fire planeter netop tidlig morgen.

Astronaut-Andreas: Jeg var rundtosset efter landingen
Astronaut-Andreas: Jeg var rundtosset efter landingen

Venus ville kvart over syv kunne ses i sydøstlig retning, Mars i sydlig retning, Jupiter i sydvestlig retning, mens Saturn kan findes mellem Venus og Mars.

- Det, jeg synes er sjovt ved det er, at det jo ikke er altid, at man kan se så mange planeter på én gang. Ved at følge planeterne den næste måneds tid, kan man se hvordan de flytter sig i forhold til hinanden, siger Allan Hornstrup og supplerer med endnu et tip til nattehimlen.

- I øjeblikket kan vi se kometen Katalina med en normal prismekikkert - oven for Karlsvognen, oppe over "stangen". Der vil den være de næste fire-fem dage og kan ses med en kikkert, hvis det er klart vejr. Det ligner en "udstrakt klat", forklarer han.

GALLERI: Så glad var Andreas - se alle billederne fra landingen
GALLERI: Så glad var Andreas - se alle billederne fra landingen

Merkur-passage kan ses fra Jorden i 2016
Merkur-passage kan ses fra Jorden i 2016


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx