Af Ritzau - 09/11-16 23:23; Opdateret: 10/11-16 04:37

Medie: Regeringen vil udfordre konventioner med taskforceMedie: Regeringen vil udfordre konventioner med taskforce

Regeringen vil bane vejen for ændringer af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions indflydelse i Danmark.

storybild

Det er på mange måder fornuftigt, at regeringen nedsætter en taskforce, mener direktøren i Institut for Menneskerettigheder. (Billede: Scanpix/John Thys)

En særlig taskforce skal forsøge at bane vejen for ændringer af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions indflydelse i Danmark. Det erfarer Politiken.

Sager, som da den storkriminelle Gimi Levakovic for nylig undgik at blive udvist af Danmark - blandt andet takket være konventionen, har skabt stor vrede blandt en række danske politikere.

Derfor vil praksis i forhold til retten til familieliv ud fra konventionens artikel otte blive et af omdrejningspunkterne, når regeringens taskforce går i gang op til Danmarks formandskab i Europarådet næste år.

Men også på andre områder som socialpolitik og pensioner har konventionen ifølge regeringen for stor indflydelse. Det skriver Politiken.

Det er endnu uvist, hvad arbejdet ender med.

En mulighed er, at man under det danske formandskab i Europarådet får vedtaget en såkaldt tillægsprotokol eller erklæring.

Den skal sikre, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i mindre grad kan blande sig og blokere for nye stramninger i den danske udlændingepolitik, skriver Politiken.

På et samråd vil udenrigsminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pind (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag blive udspurgt om regeringens forhold til internationale konventioner.

De tre ministre har ikke ønsket at kommentere det konkrete initiativ.

Det er på mange måder fornuftigt, at regeringen nedsætter en taskforce.

Også selv om den vil få svært ved at lave konkrete ændringer, som griber ind i bestemte menneskerettigheder.

Det vurderer Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, over for Ritzau.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke er et på alle måder super velfungerende system i øjeblikket, siger han.

- Derfor tror jeg, at regeringen kan arbejde mere overordnet og prøve at lave en vision for, hvordan man ønsker, at en fremtidig menneskerettighedsdomstol skal se ud.

Når det kommer til domstolen, har det altid været en udfordring at finde balancen mellem beskyttelse af menneskerettighederne og et frirum for de demokratiske institutioner i medlemslandene til at beslutte, hvordan rettighederne skal beskyttes, fortæller Jonas Christoffersen.

- Det er det dilemma, regeringen sidder i, siger direktøren.

- Men det er godt, at regeringen melder sig på banen, for der er behov for en dansk stemme i Europa, tilføjer han.

Regeringens taskforce vil bestå af embedsmænd fra henholdsvis Justitsministeriet og Udenrigsministeriet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Omar blev dødsdømt for terror: Nu bor...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx