Af - 08/09-16 20:07

Derfor har Zoologisk Have i København kalket ruden til hos bavianerneDerfor har Zoologisk Have i København kalket ruden til hos bavianerne

Ny hanbavian i Københavns zoologiske have har opdaget sit eget spejlbillede, og det har presset den nye flokleder. Derfor har dyrepasserne nu kalket ruden til anlægget til.

Se bavianen og den kalkede rode her, og hør dyrepasseren forklare om problemstillingen. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Normalt plejer der at være frit udsyn til bavianerne i Zoologisk Have i København. Men ikke i disse dage. Den zoologiske have har nemlig kalket ruden ind til bavianernes indeanlæg til. Kun gennem små kighuller i kalken er det nu muligt at få et glimt af de rødnumsede aber.

Kalken skal hjælpe den nye bavianhan med at slappe mere af.

- Nogle gange er der genspejl i ruden, og vores nye hanbavian tror derfor, at han ser en anden hanbavian, når han ser sit eget spejlbillede. Det gør ham frustreret, siger dyrepasser hos primaterne Sascha Ganneskov til metroxpress.

Hanbavianen har blandt andet vendt numsen til ruden og udvist aggressiv adfærd for at markere sig over for hanbavianen i spejlbilledet. Men bavianens frustration går også ud over hunnerne i anlægget. For at sikre sig, at hunnerne ikke retter deres opmærksomhed mod spejlbilledet i ruden, har bavianen somme tider bidt hunnerne i nakken og tæsket dem.

- De tidligere bavianhanner har udvist samme adfærd, men ikke i samme omfang. Ham her er meget berørt af det. Vi tror, det skyldes, at denne han er meget ung, og så kommer han fra Tyskland, hvor han er vant til at gå sammen med andre hanner, siger Sascha Ganneskov.

I Zoologisk Have i København har de et mindre anlæg end i Tyskland, og derfor har de kun en kønsmoden hanbavian i anlægget.

- Vi kan kun gisne om, hvad der ville ske, hvis vi ikke kalkede ruden til. Måske ville hans aggressivitet tage til, og det vil vi ikke risikere, siger Sascha Ganneskov, der håber, at kalken vil gøre ham mindre stresset og presset.

Hun forklarer, at der er så mange andre ting i anlægget, som er nye for hanbavianen, og derfor giver det ekstra god mening at give ham lidt ro for den konkurrerende hanbavian i spejlet.

- Der er jo ingen grund til at presse citronen, siger Sascha Ganneskov.

Dyrepasseren kan ikke sige noget om, hvornår kalken igen er fjernet helt fra ruden. I dag har hun netop udvidet kigshullerne, og sådan vil hun fortsætte med at fjerne kalken bid for bid.

- Vores erfaring er, at hannerne vænner sig til spejlbilledet, siger hun.

Hun vil gerne understrege, at Zoologisk Have ikke betragter den nye hanbavian som et problemdyr. Hans adfærd er naturlig i forhold til, hvad han har været vant til.

Zoo bønfalder: Stop med at joke om vores døde gorilla
Zoo bønfalder: Stop med at joke om vores døde gorilla

Den nye hanbavian er otte år gammel. Han kom til Zoologisk Have i København i juli og blev sat ud i anlægget til de 10 rødnumsede hunaber i begyndelsen august.

Udkigshullerne i kalken er både til gæster og aberne:

- Vores aber elsker at kigge ud. De er meget nysgerrige af natur og vil meget gerne følge med. De holder øje med dyrepasserne ved fodring, men også med gæsterne. Hvis et barn har en bamse med, så kigger de meget intens på den, forklarer dyrepasser Sascha Ganneskov.

LÆS OGSÅ: Ti aber er stukket af fra Odense Zoo

LÆS OGSÅ: Syvårig pige blev dræbt, da elefant kastede sten i zoo

LÆS OGSÅ: Tysk zoo tilbyder videodating til truede orangutanger

LÆS OGSÅ: Zoos dyr på slankekur: Et dyr har måske fået en spiseforstyrrelse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx