Af Ritzau - 26/10-16 16:17; Opdateret: 26/10-16 16:46

Gjerskov fik besked om forskeres MRSA-anbefalingerGjerskov fik besked om forskeres MRSA-anbefalinger

Esben Lunde Larsen frikender embedsmænd for at have forholdt politikerne oplysninger om resistent bakterie.

storybild

De ansvarlige politikere er ikke blevet forholdt information om den stærkt smitsomme bakterie MRSA, der har spredt sig til to ud af tre danske svinebesætninger. (Arkivfoto). (Billede: Free/Www.colourbox.com)

Forskeres anbefalinger om, hvordan den resistente MRSA-bakterie bør bekæmpes i svinebesætninger, er ikke blevet skjult for politikerne, som det ellers tidligere er blevet indikeret.

Sådan lyder konklusionen fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på baggrund af en redegørelse fra Fødevarestyrelsen.

Overordnet set er eksperternes anbefalinger blevet videreformidlet til skiftende ministre, lyder det i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Danmarks Tekniske Universitets, DTU’s, anbefaling om at sætte ind i avlstoppen fremgår af en redegørelse fra Fødevarestyrelsen til daværende minister Mette Gjerskov (S) i maj 2012.

- Det har været politiske valg, hvorvidt man har fulgt anbefalingerne fra DTU, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

- Denne redegørelse får mig ikke til at sætte gang i yderligere foranstaltninger over for styrelsen eller departementet, fastslår ministeren.

Udmeldingen er den seneste udvikling i sagen, hvor anbefalinger fra eksperter fra DTU, om hvordan man bedst stoppede smitten med MRSA, ikke er blevet fulgt politisk.

Det er blevet fremført, at eksperternes råd aldrig har nået de ansvarlige politikeres bord, hvilket har ført til stor kritik af Fødevarestyrelsen.

MRSA er en yderst smitsom bakterie, der har spredt sig voldsomt hos danske svinebesætninger.

Ifølge den seneste undersøgelse, foretaget i 2014, er to ud af tre besætninger i Danmark smittet.

Det betyder samtidig, at Danmark eksporterer store mængder svin, der er inficeret.

Bakterien, og dens store spredning, har ellers været kendt længe af eksperterne. Men der er ikke blevet reageret politisk på problemet, selv om der blev lagt løsningsmodeller frem.

MRSA kan smitte fra svin til mennesker. Bakterierne er modstandsdygtige over for antibiotika.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx